De Croo vraagt extra inspanning van EU voor vluchtelingen in Syrië en Irak

04/09/15 om 21:29 - Bijgewerkt om 22:05

Minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo en zijn Nederlandse collega Lilianne Ploumen willen dat Europa op korte termijn extra noodhulp vrijmaakt voor vluchtelingen in Syrië en Irak.

De Croo vraagt extra inspanning van EU voor vluchtelingen in Syrië en Irak

Alexander De Croo © Belga Image

'Europa moet meer doen. Er zijn middelen beschikbaar. Brussel moet nu in actie komen tegen de mensonterende situaties waar vluchtelingen mee te kampen hebben', aldus Alexander De Croo (Open VLD) en Lilianne Ploumen, de Nederlandse minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking.

Daarnaast dringen beide ministers aan op spoedoverleg van de EU-ministers voor Ontwikkelingssamenwerking. 'Deze uitzonderlijke crisis vraagt om een uitzonderlijk antwoord, zeker vanuit Europa. Anders dreigt in een regio vlakbij onze Europese grenzen een verloren generatie. We kunnen ons hoofd niet afwenden. De EU kan en moet hier een belangrijke rol spelen.'

Betere opvang ter plekke

'Alleen meer en betere noodhulp en opvang ter plekke kan voorkomen dat mensen aan een levensgevaarlijke reis beginnen die al zoveel mensenlevens heeft gekost,' stellen De Croo en Ploumen. Nederland maakte vorige week een uitgebreid hulppakket voor de regio Syrië en Irak bekend met een totaalwaarde van 48,5 miljoen euro. Ook België heeft haar humanitaire inspanningen in de Syrische regio versterkt met 30 miljoen euro. 'Deze humanitaire hulp is meer dan nodig. Het biedt de mogelijkheid om zowel op korte- als langere termijn mensen te ondersteunen die huis en haard hebben moeten achterlaten, en vaak ook familieleden verloren hebben.'

De Europese Commissie beschikt over een ontwikkelingsbudget van 10 miljard euro per jaar en 1,2 miljard humanitair hulp. 'Zeker wat betreft de middelen voor ontwikkeling en de aansluiting bij de bredere noden in deze regio's, moet Europa sneller en flexibeler zijn. Vandaag staan bureaucratische regels een snelle toekenning in de weg. Laat ons de noden voorrang geven op deze regels,' besluiten De Croo en Ploumen. (TE)

Onze partners