De Crem stuurt extra Belgische soldaten naar Mali

13/03/13 om 16:39 - Bijgewerkt om 16:39

Defensieminister De Crem maakte voor aanvang van het kernkabinet bekend dat hij een vijftigtal extra militairen naar Mali wil sturen. Oppositiepartij Groen is kritisch.

De Crem stuurt extra Belgische soldaten naar Mali

© Reuters

Na de twee c-130-transportvliegtuigen, de twee medische helikopters en de 75 begeleidende militairen, wil minister van Defensie Pieter De Crem (CD&V) nog vijftig extra militairen richting Oost-Afrika sturen. De militairen zullen instaan voor de bescherming van Europese instructeurs die het Malinese leger extra opleiding willen bieden. De militairen zouden in juni of juli afzwaaien richting Mali.

De Europese opleidingsmissie zou normaalgezien in april van start moeten gaan. De Belgische ploeg zal dus niet vanaf de start van de missie aanwezig zijn. De Crem besliste zijn plan voor te leggen op het kernkabinet, nadat hij vernam dat de Europese missie nog op zoek was naar extra militairen om in te staan voor de veiligheid tijdens de missie. De Franse Buitenlandminister Laurent Fabius richtte hiervoor een verzoek aan onze minister van Buitenlandse Zaken, Didier Reynders (MR). Die speelde het verzoek door naar De Crem.

Oppostie wil duidelijkheid

Wouter De Vriendt, Kamerlid van Groen, vroeg intussen aan De Crem om zo snel mogelijk duidelijkheid te verschaffen over het veiligheidsrisico dat de Belgische militairen in Mali lopen.

Volgens de engagementen van de regering, moet het parlement gehoord worden indien het opzet van een buitenlandse militaire missie wijzigt. De kern kan de beslissing om extra troepen in te zetten dan ook niet nemen voordat het parlement geconsulteerd werd.

"Minister De Crem moet van meet af aan zeggen of de Belgen in Mali mee in de frontlijn gestuurd kunnen worden. Hij legde in 2008 misleidende verklaringen af over de ware aard van de Belgische militaire acties in Afghanistan. Wat aangekondigd werd als een opleidingsmissie, net zoals de EUTM operatie in Mali, draaide toen uit op offensieve acties en grondoperaties."

De Vriendt vraagt inzage in het veiligheidsrapport over het Belgische kamp in Mali. Groen blijft vragende partij om ook de vooruitgang op politiek vlak in Mali te evalueren. "Ons land mag niet alleen actief zijn op militair vlak. Een duurzame oplossing bereik je niet met militairen alleen. Dat is de les die we moeten trekken uit het militaire debacle in Afghanistan." (Belga/EA)

Onze partners