De bevolking van deze 10 landen krimpt het snelst

04/08/15 om 12:03 - Bijgewerkt om 12:05

Hoewel de bevolking sneller groeit dan verwacht en er 9,7 miljard mensen op aarde zullen rondlopen in 2050, zijn er ook landen die 'leeglopen'. Een overzicht.

De bevolking van deze 10 landen krimpt het snelst

Migratie © Reuters

De wereldbevolking groeit sneller dan verwacht. Tegen 2030 zijn we met 8,5 miljard, tegen 2050 zelfs met 9,7 miljard, meldden de Verenigde Naties. De groei zal zich voornamelijk voordoen in ontwikkelingslanden in Afrika.

Volgens een VN- rapport, dat eerdere voorspellingen aanpaste op basis van huidige trends, zullen er in 11,2 miljard mensen zijn in 2100.

De helft van de groei zal plaatsvinden in negen landen: India, Nigeria, Pakistan, de Democratische Republiek Congo, Ethiopië, Tanzania, de Verenigde Staten, Indonesië en Oeganda. Tegen 2022 zal de bevolking van India die van China overstijgen. China is op dit moment het dichtstbevolkte land ter wereld met bijna 1,4 miljard inwoners.

Maar er zijn ook een heleboel landen die hun bevolking drastisch zien dalen door emigratie of een negatieve geboorte-overlijdensbalans.

In deze 10 landen krimpt de bevolking, volgens cijfers van het Wereld Economisch Forum (WEF) het snelst. De gegevens dateren van 2013-2014.

1. Puerto Rico: - 1,3 %

Het Caribische eiland en autonoom gebied binnen de Verenigde Staten, telt 3,6 miljoen inwoners. Zo'n 45 procent van hen leeft in armoede. Op dit moment heeft het land een torenhoge schuldenberg. Doordat het eiland geen onafhankelijke staat is, kan het niet aankloppen bij kredietverstrekkers als het IMF.

Voor het eerst in de geschiedenis, is het eiland in wanbetaling gegaan en kan het zijn schulden niet terugbetalen. De volgende stap wordt waarschijnlijk een strikt herstructureringsplan met veel besparingen. Door deze aanhoudende economische malaise trekken heel wat inwoners weg op zoek naar een beter leven.

2. Letland: -1,1 %

Sinds 1990 is de bevolking van Letland (2 miljoen) bijna met een kwart gereduceerd. Duizenden Russen, die zich ten tijde van de Sovjet Unie hadden gevestigd in het Baltische land, keerden namelijk terug naar Rusland.

In 2004 sloot Letland zich aan bij de Europese Unie, waardoor de bevolking opnieuw een fikse duik nam. En de Letten die wel nog in hun vaderland wonen, krijgen steeds minder kinderen. Met 1,2 ligt de geboortegraad het laagste in heel Europa.

Griekenland

Griekenland © Reuters

Voorts kent het land een onevenwichtige verdeling tussen mannen en vrouwen. 85 mannen per 100 vrouwen.

3. Litouwen: -1, 0%

De situatie in Litouwen is vergelijkbaar met die in buurland Letland. Daarbovenop heeft het land het hoogste zelfdodingscijfer van de Europese Unie.

4. Griekenland: -0,6%

In Griekenland sloeg de economische crisis de afgelopen jaren hard toe. De hoge werkloosheid veroorzaakte een migratievlucht. Het BNP van het land is sinds de start van de crisis een kwart naar beneden gedoken. Op vijf jaar tijd heeft het land enorm ingeboet wat welvaart betreft. Plots werd Griekenland een soort ontwikkelingsland binnen de Europese Unie.

5. Portugal: -0,6%

Door de financiële crisis en zijn nasleep, daalde het geboortecijfer fors in het Zuid-Europese land. De sterftes overtreffen er de geboortes, waardoor lokale politici met een opmerkelijk voorstel kwamen: geef kersverse ouders per baby 5.000 euro.

6. Maagdeneilanden: -0,5%

Naast de 'gebruikelijke' verklaringen: Afname geboortecijfer, hogere levensverwachting en migratie worden er op de Amerikaanse Maagdeneilanden verhoudingsgewijs veel mensen vermoord. Dat blijkt uit een studie van Map of Violence.

7. Bulgarije: -0,5%

Veel Bulgaren verlaten hun land om werk te zoeken in onder meer Duitsland, omdat hun eigen arbeidsmarkt getroffen wordt door corruptie, zwarte economieën en belastingfraude. Tegen 2100 schat de VN dat de populatie van het Oost-Europese land gedaald zal zijn met 3,4 miljoen. Net als in de andere lande van de EU krijgen Bulgaarse vrouwen steeds minder kinderen.

8. Servië: -0,5%

Grenspolitie Servië

Grenspolitie Servië © Reuters

De bevolking in Servië wordt steeds ouder, op dit moment is 24,4 procent ouder dan 60 jaar en die groep zou stijgen tot 32,3 procent in 2050. In 1990 lag de gemiddelde leeftijd in het land op 30,9, vandaag is dat 40,6 en in 2050 loopt dat naar verwachting op tot 46,8.

9. Spanje: -0,5%

Hoewel een heleboel Europeanen in een ander Europees land verblijven, waaronder Belgische senioren in Spanje, kampt ook Spanje met een bevolkingsafname.

10. Kroatië: -0,5%

Het aantal geboortes lag in 2004 0,9 procent lager dan in 2013 in Kroatië.

Niettegenstaande het bovenstaande lijstje heel wat Europese landen bevat, telde de EU 508,2 miljoen inwoners op 1 januari 2015 wat 1,3 miljoen meer is dan vorig jaar. Volgens Eurostat bedroeg de natuurlijke aangroei 200.000 (overlijdens tegenover geboortes) en is de rest van de bevolkingstoename het gevolg van netto-migratie.

(AVE)

Onze partners