De Amerikaanse verkiezingen in cijfers

© Reuters

De Amerikaanse verkiezingen zijn voorbij, maar de cijfers zinderen na. Hier een eerste: 6 miljard dollar, ofte het bedrag dat alle kandidaten, partijen en actiegroepen samen uitgaven aan de campagne.

Zes miljard dollar is overigens goed voor 4,7 miljard euro. De presidentskanddiaten gaven dat geld niet alleen uit: ook voor het Congres (het Amerikaanse parlement) werd er campagne gevoerd.

60,7 miljoen: Het aantal Amerikanen dat voor Barack Obama gestemd heeft. Dat is 50 pct. Mitt Romney strandt op 48 pct.

54 miljoen dollar: Het bedrag dat casinomagnaat Sheldon Adelson geschonken heeft om Mitt Romney en andere Republikeinse kandidaten te ondersteunen. Geen van zijn poulains haalde het, wat hem in de Amerikaanse media het etiket ‘grootste verliezer van de verkiezingen’ opleverde. Adelson voelt daar zelf nauwelijks wat van. Zijn vermogeh wordt geschat op meer dan 20 miljard dollar.

332 of 303: Het aantal kiesmannen dat Obama verzameld heeft. Hij had er 270 nodig om zichzelf op te volgen. Enkel in de staat Florida is er nog geen winnaar naar voren gekomen omdat beide presidentskandidaten er in een nek-aan-nekrace verwikkeld zijn en er nog geteld wordt. Als Obama de staat binnenhaalt, komt hij aan 332 kiesmannen.

101: Het recordaantal vrouwen dat verkozen werd voor het Congres, met name 20 van de 100 senaatszetels en 81 van de 435 in het Huis van Afgevaardigden.

73: Het aantal dagen tot de eedaflegging van Obama op 20 januari 2013.

71: Het percentage Latino’s (Amerikanen met een Spaanse of Latijns-Amerikaanse achtergrond) dat voor Obama gestemd heeft. Het leverde de president waarschijnlijk de overwinningen op in strijdstaten Colorado en Nevada en mogelijk ook in Florida.

55: Het aantal zetels dat de Democraten en de onafhankelijken -die meestal met de Democraten meestemmen- veroverd hebben in het Huis van Afgevaardigden. Dat zijn twee zetels meer dan in 2010. De Republikeinen gaan van 47 naar 45.

38: Het aantal staten dat het homohuwelijk expliciet verbiedt. In negen staten en Washington DC is het homohuwelijk wel toegestaan na de referenda in Maryland, Maine en Washington state.

2: Het aantal staten dat Obama afstaat aan de Republikeinen tegenover 2008 indien hij Florida alsnog binnenhaalt. North Carolina en Indiana stemden dit jaar Republikeins, vier jaar geleden Democratisch.

0: Het aantal staten dat de politieke blogger voor The New York Times en professionele nerd Nate Silver fout voorspelde (als ook Florida naar Obama gaat).

Onbekend: Het aantal dagen dat men nog op de uitslag van Florida moet wachten. (Belga/TV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content