David Cameron wint laatste verkiezingsdebat, volgens peiling

01/05/15 om 03:03 - Bijgewerkt om 03:03

Premier David Cameron kwam volgens een peiling als overwinnaar uit het laatste tv-verkiezingsdebat voor de Britse parlementsverkiezingen. 44 procent van de ondervraagden vond dat hij het er best van afbracht.

David Cameron wint laatste verkiezingsdebat, volgens peiling

David Cameron tijdens Question Time © REUTERS

In een speciale uitzending van het programma Question Time op de BBC werden de leiders van de drie grote politieke partijen ondervraagd, en vrij fel ondervraagd, door het publiek, telkens voor 28 minuten.

Premier David Cameron, leider van de Conservatieven, had geweigerd in rechtstreeks debat te gaan met Ed Miliband van Labour, de grootste oppositiepartij, en dus werd het een uitzending met drie kandidaten, waar ook Nick Clegg van de Liberaal-Democraten aan deelnam. Clegg zit in een coalitiekabinet met Cameron. Het werd geen debat maar een uitzending waarin de kandidaten apart aan bod kwam.

'Leugenaars'

Het publiek toonde weinig mededogen en pakte de drie tenoren aan voor de beloftes die ze niet gehouden hebben of voor het feit dat ze niet in staat zouden zijn hun kiezers "intelligent" te benaderen. Cameron en Miliband werden zelfs afgeschilderd als leugenaars. Nick Clegg kreeg de vraag voorgeschoteld of hij andere plannen heeft indien hij niet verkozen raakt.

Cameron kwam als eerste in de ring en lag vooral onder vuur voor zijn sociaal beleid -met name de explosie van voedselbanken in de UK. De kiezers vroegen zich ook af waar hij zal besparen indien hij wordt herverkozen. Cameron leek even zenuwachtig, maar hield wel vast aan zijn discours dat "men hem zijn werk moet laten afmaken".

Schotland

Miliband van zijn kant sloot regeringsdeelname uit indien er een alliantie met de Schotse nationalisten moet worden gesloten. "Ik ga de eenheid van ons land niet opofferen", luidde het opnieuw. "Ik heb nog liever een regering die niet geleid wordt door Labour".

Volgens een peiling van The Guardian na afloop van de uitzending oordeelde 44 procent van de kijkers dat David Cameron als winnaar uit de uitzending te voorschijn kwam, tegen 38 procent voor Miliband en 19 procent voor Clegg. Het was het laatste televisieoptreden van de drie tenoren voor de parlementsverkiezingen op 7 mei.

(Belga/RR)

Onze partners