David Cameron na EU-top: 'Wachttijd van vier jaar voor sociale uitkeringen blijft op tafel'

18/12/15 om 02:02 - Bijgewerkt om 02:14

Volgens de Britse premier David Cameron is er op de Europese top "zeer goede vooruitgang" geboekt in de zoektocht naar een akkoord over gewijzigde voorwaarden voor het Britse EU-lidmaatschap.

David Cameron na EU-top: 'Wachttijd van vier jaar voor sociale uitkeringen blijft op tafel'

David Cameron na de EU-top © REUTERS

Het controversiële voorstel van David Cameron om de instroom van Oost-Europese migranten af te remmen door hen pas na vier jaar recht op een sociale uitkering te geven, blijft op tafel liggen.

Een opgetogen Cameron verklaarde na het Brexit-debat op de Europese top dat een akkoord zeker mogelijk is, "maar er zal nog hard moeten worden gewerkt". Op de volgende Europese top, midden februari, moet het akkoord rond zijn.

Cameron wil de Europese Unie op vier domeinen hervormen om op die manier de voorwaarden van het Britse EU-lidmaatschap aan te passen - "a better deal for Britain", noemt hij dat. Cameron wil de immigratie van EU-burgers afremmen door welvaartsuitkeringen voor te behouden aan wie minsten vier jaar in Groot-Brittannië woont en werkt. "Ik hoorde de Europese Commissie tijdens de vergadering zeggen dat oplossingen mogelijk zijn, ze nam het woord compromissen niet in de mond", verklaarde Cameron achteraf. "Het voorstel voor een wachttijd van vier jaar blijft op tafel."

Alternatieve maatregelen

Ook al zei hij het zelf niet met zoveel woorden, blijft Cameron openstaan voor alternatieve maatregelen om de instroom te verminderen. Zo begreep Europese Raadsvoorzitter Donald Tusk het toch. Cameron "gaf meer uitleg bij zijn model gebaseerd op vier jaar en herhaalde bereid te zijn tot alternatieve oplossingen als ze hetzelfde doel bereiken", zei de Pool. Tijdens het debat maakte Charles Michel duidelijk dat voor België een versterking van de eurozone een prioriteit is. "Maatregelen nemen die daar tegenin gaan, dat zou problematisch zijn", legde de eerste minister uit op zijn persconferentie.

David Cameron is niet tegen een versterking en verdere integratie van de eurozone, maar is beducht voor een eventuele negatieve impact op de EU-lidstaten die geen lid van zijn van de muntunie.

Referendum

De Britse premier wil dat het uiteindelijke akkoord "onomkeerbaar en juridisch bindend" is. Vraag is of daarvoor een wijziging van het Europees verdrag nodig is.

Cameron: "Een verdragswijziging werd besproken, de Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft daar vanalles over gezegd".

Op haar persconferentie zei Merkel dat ze bereid is tot een compromis, maar dat niet geraakt kan worden aan het principe van niet-discriminatie en aan het vrij verkeer van personen. Om aan Camerons eisen met betrekking tot het vrij personenverkeer tegemoet te komen, zal een wijziging van het verdrag wellicht nodig zijn, gaf ze toe. "Maar dat hoeft niet nu te gebeuren", aldus de bondskanselier. Waarmee ze wil zeggen dat het akkoord met de Britten in het verdrag ingeschreven kan worden wanneer het een volgende keer gewijzigd wordt. Dat is een methode waarin Cameron zich lijkt te kunnen vinden. Blijft nog de belofte van Cameron om de Britten zich in een referendum uit te laten spreken over het vernieuwde Britse EU-lidmaatschap. Over de timing van dat referendum is op de top niet gesproken, zei de premier.

(Belga/RR)

Onze partners