David Cameron: ‘Argentinië moet wens van Falklanders respecteren’

© Reuters

De Britse premier David Cameron heeft Argentinië opgeroepen respect te tonen voor de wens van de inwoners van de Falklandeilanden. Die hebben er in een referendum met een overgrote meerderheid voor gekozen om Brits te blijven.

“Argentinië moet zorgvuldig kennis nemen van dit resultaat. De inwoners van de Falklandeilanden konden zich niet duidelijker hebben uitgesproken. Ze willen Brits blijven en die wens moet door iedereen gerespecteerd worden.” Zo verwees de Britse premier David Cameron naar de resultaten van het referendum van maandag. 99,8 procent van de Falklanders antwoordde toen positief op de vraag “Wenst u dat de Falklandeilanden hun huidige politieke status als overzeese gebieden van het Verenigd Koninkrijk behouden?”.

Cameron verzekerde dat, ondanks de verre afstand, het Verenigd Koninkrijk steeds klaarstaat om de eilandengroep voor de kust van Argentinië te hulp te komen. Die belofte is niet zonder controverse. De militaire steun van Londen aan de eilandengroep 13.000 kilometer verder krijgt in eigen land felle kritiek. Zeker nu de Britten volop moeten bezuinigen. Politiek columnist Kevin Maguire schreef in The Daily Mirror hoe “Groot-Brittannië vijfenzeventig miljoen euro aan troepen, wapens, gevechtsvliegtuigen en oorlogsschepen uitgeeft om wat schapengronden te steunen”. Omgerekend gaat het om bijna 45.000 euro per eilandbewoner.

De Falklandeilanden, of Islas Malvinas volgens Argentinië, kwamen onder Britse controle in 1833. Sindsdien eisen de Argentijnen ze op. Het conflict escaleerde op 2 april 1982, toen Argentijnse troepen de eilanden hadden bezet. De Falklandoorlog duurde 72 dagen en koste 649 Britten en 258 Argentijnen het leven.

Geen enkele geldigheid

De resultaten van het referendum van maandag zullen waarschijnlijk de houding van Argentinië niet veranderen. Senator Daniel Filmus, een vertrouweling van de Argentijnse presidente Cristina Fernández de Kirchner, reageerde dat de bevolking van de eilanden is “ingeplant” en dat het referendum geen enkele geldigheid heeft volgens het internationale recht. De Argentijnse regering beschouwt de Falklanders als een buitenlandse bevolking die illegaal in Argentinië verblijft. Filmus noemde het referendum een publiciteitsstunt.

De Argentijnse senaat wil deze week een stemming organiseren om de resultaten van het referendum af wijzen. “Het Verenigd Koninkrijk heeft geen enkel recht uitspraken te doen over het juridische statuut van deze gebieden, zelfs niet onder de mom van een volksraadpleging”, aldus de Argentijnse minister van Buitenlandse Zaken Hector Timerman.

Volgens een peiling uit 2012 steunt 89 procent van de Argentijnen de aanspraak op de eilandengroep. Sommigen menen dat het referendum te maken heeft met de ontdekking van olie en aardgas op de Falklandeilanden. Ook de groeiende interesse in Antarctica als bron voor vers water en grondstoffen kan een rol spelen.

Referendum

1517 Falklanders namen deel aan het referendum, wat overeenkomt met tweeënnegentig procent van de stemgerechtigden. Slecht drie mensen stemden tegen. Volgens Brad Smith, die de internationale waarnemersmissie leidde, verliep het alles “vrij en eerlijk”.

Het referendum voorzag geen alternatieve oplossingen, zoals volledige onafhankelijkheid of een vorm van politieke relatie met Argentinië. Strikt genomen konden de inwoners dus alleen voor of tegen het Verenigd Koninkrijk stemmen. Volgens de organisatoren van de volksraadpleging waren andere opties pas nodig geweest bij een eventuele negatieve uitslag.

Onderhandelingen

Argentinië heeft al laten weten te willen onderhandelen over de soevereiniteit van de Falklandeilanden. Ook het speciale comité voor dekolonisatie van de Verenigde Naties dringt daarop aan. Voor de Britten kan dit echter niet zonder toestemming van de bewoners.

De Falklanders hopen dat de resultaten van het referendum voldoende zijn om onderhandelingen te vermijden. Ze denken neutrale landen te overtuigen om hun zijde te kiezen in het conflict, zegt Nigel Haywood, de vertegenwoordiger van de Britse koningin op de eilanden. Twee politici van de Falklandeilanden zijn op weg naar Washington om persoonlijk de resultaten te overhandigen op het Amerikaanse congres.

Aanhoudend conflict

Volgens Mike Summers, lid van de wetgevende vergadering van de Falklands, is de eensgezindheid van de bewoners vooral het gevolg van de groeiende druk van Argentinië de laatste jaren.

Buenos Aires heeft zijn aanspraak op het eiland nooit opgegeven. Vorig jaar nog stuurde de Argentijnse presidente Cristina Fernandez de Kirchner een open brief naar verschillende Britse kranten. De brief, gericht aan de Britse premier David Cameron, wees de Britten op een resolutie van de Verenigde Naties uit 1965 die beide landen tot onderhandelingen over de eilandengroep dwong. Argentinië klaagt ook over de aanhoudende militarisering van het zuiden van de Atlantische oceaan. Volgens Londen worden enkel oude oorlogsschepen vervangen.

Londen beschuldigde op zijn beurt Buenos Aires van een blokkade op de Falklandeilanden. Argentinië heeft onder andere geprobeerd olieboringen van de Britten te verhinderen. En zowel Argentinië, Brazilië als Urugay ontzeggen schepen met Falklandvlag de toegang tot hun havens. (JB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content