'Dat Russen moord op IS-topjihadist Adnani opeisen is een grap'

31/08/16 om 19:30 - Bijgewerkt om 21:39

Zowel Rusland als de Verenigde Staten beweren de luchtaanval te hebben uitgevoerd waarbij Abu Muhammad al-Adnani, woordvoerder en nummer twee van IS, volgens de terreurgroepering om het leven kwam. Als zijn dood wordt bevestigd, gaat het volgens experts om een zware klap voor IS.

'Dat Russen moord op IS-topjihadist Adnani opeisen is een grap'

Abu Muhammad al-Adnani © YouTube

Volgens het Russische ministerie van Defensie maakte de man deel uit van een groep van een veertigtal strijders die dinsdag door IS werden gedood bij een bomaanval in de regio van Aleppo. 'Tussen de terroristen bevond zich, volgens informatie die via verschillende kanalen werd bevestigd, Abu Muhammad al-Adnani, bekend als woordvoerder van IS', aldus het ministerie.

Bij het Amerikaanse ministerie van Defensie wordt de Russische claim echter afgedaan als 'een grap'. Een niet bij naam genoemde functionaris vertelde aan persagentschap Reuters dat de VS de luchtaanval op het voertuig van Adnani uitvoerden in Al-Bab nabij Aleppo. De VS bevestigden zijn dood evenwel nog niet.

IS kondigde dinsdag al de dood van de man aan.

Organisator

Het belang van Adnani kan moeilijk overschat worden. Hij is een van de beruchtste namen onder de jihadisten en een van de meest prominente en langst dienende kopstukken van IS. Hij was het die in de zomer van 2014 in een audioboodschap het 'kalifaat' van IS uitriep en leider Abu Bakr al-Bagdadi tot 'kalief' verhief.

Adnani staat ook bekend als hoofd buitenlandse operaties. In die hoedanigheid selecteerde en trainde hij een generatie Europese jihadi's als Abdelhamid Abaaoud, die de aanslagen in Parijs op 13 november leidde. Dat zegt terreurexpert Claude Moniquet van het European Strategic Intelligence and Security Center (ESISC).

Volgens Moniquet kan Adnani zeker beschouwd worden als een van de organisatoren van aanslagen als die in Parijs en Brussel. 'Als hoofd van die buitenlandse operaties rekruteerde Adnani onder andere Abaaoud. Daarnaast zette hij 'lone wolves' aan om aanslagen te plegen. Hij heeft een zeer grote rol gespeeld.'

Moniquet verwijst naar de bevindingen van Westerse inlichtingendiensten, maar ook naar de verklaringen van gearresteerde IS-leden. Zo schreef de New York Times al meermaals over dergelijke verklaringen, waarin naast Abaaoud steevast Adnani genoemd werd als degene die achter recente aanslagen in het buitenland zat.

Tegenover Reuters sprak ook een woordvoerder van het Iraakse leger in Bagdad over een zware klap voor IS. 'Zowel moreel als op vlak van propaganda, want het bewijst dat hun leiderschap wordt getroffen door een effectieve en georganiseerde groep.'

Bewijs

Toch is Moniquet voorzichtig, omdat er geen sluitend bewijs is dat Adnani effectief is omgekomen. 'IS maakt een moeilijke periode door. Ze hebben er alle belang bij om te laten uitschijnen dat Adnani dood is. Ze hebben dat ook met Abaaoud gedaan, tot op het punt dat ze rouwbetuigingen overmaakten aan zijn familie. Alleen foto's zouden kunnen aantonen dat Adnani overleden is, maar die zal IS wellicht niet vrijgeven. De tijd zal uitwijzen of zijn dood al dan niet in scène is gezet.' (Belga/KVDA)

Onze partners