Dagboek uit een FARC-kamp: 'Ik was helemaal vergeten hoe het voelde om een rok te dragen'

27/10/16 om 15:38 - Bijgewerkt op 25/10/16 om 15:49

FARC-guerrillera Monica bekent dat ze tijdens de oorlogsjaren haar gevoeligheid als vrouw verloren was. Een volle maan, een zonsondergang: het zei haar allemaal niets meer. Deel twee van ons dagboek uit een FARC-kamp.

In een openhartig gesprek geeft FARC-guerrillera Monica toe dat ze tijdens de oorlogsjaren haar gevoeligheid als vrouw verloren was. Een volle maan, een prachtige zonsondergang, het zei haar allemaal niets meer. Monica verbleef de voorbije vier jaar in Havanna om daar de onderhandelingen van het vredesproces logistiek te ondersteunen. 'In Cuba leerde ik terug om mens onder de mensen te zijn'.

'Het onrecht dat aan de boeren en boerinnen aangedaan wordt, heeft mij en mijn familie zwaar getekend', zegt Monica. Haar moeder is een van de zes miljoen interne vluchtelingen van Colombia. Ze is afkomstig uit Bogota en leerde haar toekomstige echtgenoot kennen in de regio Caqueteña. Moeder stamt uit een heel conservatieve familie, vader uit een eerder liberale. Die bovendien banden heeft met de FARC. Via haar oom kwam ze in contact met enkele FARC-strijders en op 15-jarige leeftijd sloot ze zich aan. Ze kende een moeilijke periode in het begin. Haar toetreden zorgde voor strubbelingen in de familie. Dat ze niet verder kon studeren, deed haar het meest pijn.
...

Verder lezen?

Lees elke maand gratis 3 artikelen

Ik registreer mij Ik ben al geregistreerd
of

Knack-abonnees hebben onbeperkt toegang tot alle artikelen van Knack

Ik neem een abonnement Ik ben al abonnee

Onze partners