Dag van de persvrijheid: 10 zwaarst censurerende landen ter wereld

Journalisten Al Jazeera in Egyptische cel © Reuters

Nergens ter wereld is de media gecensureerd als in Eritrea. Journalisten staan onder nog strengere beperkingen dan in Noord-Korea.

Terwijl technologieën zoals de sociale media het voor miljoenen mensen bij ons mogelijk maken om zich mee in het publieke debat te mengen, zijn er tientallen landen waar je mening verkondigen ronduit gevaarlijk is.

Volgens een rapport van het Comité voor de Bescherming van Journalisten (CPJ), dat in New York werd voorgesteld, zijn de zwaarst censurerende landen Eritrea en Noord-Korea, gevolgd door Saoedi-Arabië, Ethiopië, Azerbeidzjan, Vietnam, Iran, China, Myanmar en Cuba.

‘Deze landen gebruiken een waaier aan methodes om te censureren’, zegt Courtney Radsch van CPJ. ‘Dat gaat van gevangenisstraffen voor journalisten tot intimidatie en het vervolgen van lokale en onafhankelijke pers.’

Achter de tralies

Het land waar censuur het sterkst wordt toegepast, is Eritrea. Volgens CPJ zaten in dat land in 2014 het grootste aantal journalisten van heel Afrika in de gevangenis. Minstens 23 journalisten werden opgesloten en geen enkele van hen kreeg een proces of werd zelfs maar beschuldigd van een misdaad.

De censuurbarometer bekijkt ook hoe vrij de bevolking is om zich te informeren. Voor Eritrea is dat beduidend laag: slechts 1 procent van de inwoners is in de mogelijkheid om online te gaan.

De landen die in 2014 het meeste aantal journalisten achter de tralies hadden, zijn China (44), Iran (30) en Ethiopië, waar 17 journalisten werden gevangen gehouden.

‘Als je journalist bent in Ethiopië sta je voor een grimmige keuze: ofwel doe je aan zelfcensuur, ofwel sta je voor opsluiting of verbanning uit je land’, zegt Afrika-onderzoeker Felix Horne van Human Rights Watch (HRW).

Antiterrorisme

Het aantal journalisten in gevangenschap is historisch hoog en de tactieken om mensen aan te zetten tot censuur worden steeds dwingender

Volgens het rapport Journalistiek is geen misdaad, dat HRW in januari dit jaar heeft uitgebracht, ontvluchtten meer dan 30 journalisten Ethiopië in 2014. Zes onafhankelijke publicaties werden stopgezet en minstens 19 journalisten en bloggers belandden achter de tralies omdat ze hun mening verkondigden.

Naast Ethiopië maakt ook Eritrea gebruik van anti-terrorismewetten om het zwijgen op te leggen aan afwijkende stemmen van politici, journalisten en activisten.

‘Onafhankelijke journalisten in Ethiopië die nog overbleven hebben zichzelf een nog zwaardere zelfcensuur opgelegd’, zegt Horne. Dat ging hand in hand met andere richtlijnen zoals restricties op het gebruik van het internet en een beperking van het gebruik van mobiele devices.

Amper internet en mobiele telefoons

‘Het aantal journalisten in gevangenschap is historisch hoog en de tactieken om mensen aan te zetten tot censuur worden steeds dwingender’, zegt Radsch.

Volgens het CPJ-rapport hebben de autoriteiten in Eritrea de toegang tot onafhankelijke informatie via het internet sterk ingeperkt met de bedoeling om een Arabische Lente in het land te voorkomen.

Ook het gebruik van mobiele telefoons wordt bemoeilijkt. Als gevolg daarvan heeft Eritrea het laagste aantal gebruikers van mobiele telefoons (5,6 procent). Noord-Korea kent slechts 9,7 procent gebruikers van mobiele telefoons, met uitzondering van de telefoons die in het land gesmokkeld werden via China. (IPS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content