Dader racistische moorden lichtte motief mogelijk toe op website

20/06/15 om 21:30 - Bijgewerkt om 21:36

Er is een website opgedoken die waarschijnlijk toebehoort aan de mogelijke dader van de schietpartij in het Amerikaanse Charleston. Op die website staan een tiental foto's van een meestal gewapende Dylann Roof die de vlag van de VS verbrandt. In een manifest rechtvaardigt hij ook zijn daad door zijn haat voor zwarten.

Dader racistische moorden lichtte motief mogelijk toe op website

© AFP

Het is echter onmogelijk om de authenticiteit van de website en de auteur van het manifest te achterhalen. Maar de Amerikaanse media beweren dat het wel degelijk om een website van Roof gaat, die hij in februari heeft aangemaakt.

De auteur koos Charleston uit als plek voor de schietpartij om het de "de historische stad van mijn staat is waar op een bepaald moment meer zwarten dan blanken leefden". Het werd dan ook hoogtijd dat er actie ondernomen werd" bij afwezigheid van skinheads of echte KKK" (Ki Klux Klan, nvdr.) en niet langer enkel op het internet de grote man uit te hangen, aldus het manifest. "Iemand moet de moed hebben om het te doen in de echte wereld en ik beeld me in dat ik dat zal zijn. Ik heb geen keuze".

Naast de zwarte bevolking, die volgens de auteur "dom en agressief zijn" en die "een groot probleem voor de Amerikanen vormen", beschrijft de auteur in niet mis te verstane bewoordingen ook wat hij van de andere, niet-blanke en niet-christelijke Amerikaanse bevolkingsgroepen vindt. De hispanics zijn "natuurlijk ook een groot probleem voor de Amerikanen"; de joden "zijn dan wel blank" maar vormen toch een "uitzondering"; De Aziaten tot slotte zijn "van nature heel racistisch" en zouden daarom "grote bondgenoten van het blanke ras" kunnen worden. Daarnaast bevat het manifest nog enkele bedenkingen over slavernij en de segregatie van de VS.

Dader emotieloos voor de rechter

Root is voor de eerste voor de rechter verschenen. Hij deed dat zonder enige emoties. Voor de nabestaanden van de negen slachtoffers was dit wel een moeilijk moment. Zij kregen de man voor het eerst te zien. Sommigen vergaven hem zelfs al voor wat hij heeft gedaan.

Bekijk hier de video:

Bekijk meer video's van vtmnieuws op nieuws.vtm.be

Obama: 'Wapen kopen is te gemakkelijk'

Rouwen om de slachtoffers van de schietpartij in Charleston is niet genoeg. Dat zegt Amerikaans president Barack Obama. Er moet volgens hem ook echt actie ondernomen worden om meer schietpartijen te verkomen. Hij pleit dan ook voor een strengere wapenwet in de Verenigde Staten, want nu is het voor Amerikanen te makkelijk om aan een wapen te geraken.

Bekijk meer video's van vtmnieuws op nieuws.vtm.be

De wapenlobby is erg machtig in Amerika. Een hoge vertegenwoordiger van de National Rifle Association legde een dag na de feiten nog de schuld bij de dominee, die zich tegen het dragen van verborgen wapens had uitgesproken. Met zo'n wapen, aldus de NRA-man, hadden de kerkgangers nog geleefd.

Onverwerkt verleden

'De moorden in Charleston leggen de racistische wonde in Amerika open en blood', schrijft onze Amerika-correspondent Rudi Rotthier in een uitgebreid achtergrondstuk over racisme in de VS. Het land wordt weer even geconfronteerd met een onverwerkt verleden. 'De dader wordt geen terrorist genoemd. Dat is de kracht van blank zijn in Amerika'

Lees meer over:

Onze partners