D66 en SP grote winnaars bij Nederlandse gemeenteraadsverkiezingen

Verkiezingen Nederland © BELGAIMAGE

D66, de SP en de lokale partijen zijn de grote winnaars van de Nederlandse gemeenteraadsverkiezingen. VVD, PvdA en het CDA verliezen ten opzichte van 4 jaar geleden fors, volgens een ‘voorlopige prognose’ van de Nederlandse openbare Omroep NOS.

D66 wint ten opzichte van de Nederlandse gemeenteraadsverkiezingen 4 jaar geleden 4,7 procent en is van de landelijke partijen nu de grootste partij met 12, 8 procent van de stemmen. De SP wint 4,1 procent. Gezamenlijk blijven de lokale partijen veruit de grootste. Ze halen met z’n allen 5 procent meer en komen op 29,4 procent van de stemmen.

De PvdA is de grootste verliezer, met een min van 4,9 procent ten opzichte van 4 jaar geleden. Het CDA verliest ook fors (4,4 procent eraf). Ook de VVD verliest fors (3,4 procent eraf).

Van de landelijke partijen is de VVD procentueel gezien nu na D66 de grootste met 12,2 procent van de stemmen. De ChristenUnie haalt landelijk 5,3 procent van de stemmen, een stijging van 1,8 procent ten opzichte van 4 jaar geleden. De SGP komt op 2,8 procent, tegen 1,7 procent 4 jaar geleden. GroenLinks verliest. De partij komt op 4,9 procent, tegen 6,4 procent 4 jaar geleden.

Opkomst historisch laag

Slechts 53 procent van de Nederlandse kiesgerechtigden is gaan stemmen. Dat is het laagste opkomstpercentage bij gemeenteraadsverkiezingen ooit. Dat meldde de NOS op basis van een definitieve peiling van onderzoeksbureau Ipsos.

Bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2010 was de opkomst net iets hoger met 54 procent. Bij de Tweede-Kamerverkiezingen in 2012 was de opkomst 74,6 procent. Ook dat was historisch laag, volgens de NOS. (Belga/AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content