Cyprus

22/05/14 om 06:45 - Bijgewerkt om 06:45

Naar aanleiding van de Europese verkiezingen sprak Knack.be met 27 experten uit evenveel EU-landen over de campagne, het EU-lidmaatschap en de prioriteiten na de verkiezingen.

Cyprus

Lid sinds: 2004

Aantal parlementszetels: 6

17% van de bevolking zegt de EU te vertrouwen.

Hoe verloopt de Europese campagne?

Het is een speciale campagne voor Cyprus, omdat ze nauwelijks een jaar komt na de bankencrisis. Toen Europa aanvankelijk het plan voorstelde om elke Cypriotische spaarder mee te laten betalen, was dat een schok voor de Cypriotische maatschappij. Het vertrouwen in de EU is daardoor fel verminderd. Dat maakt het moeilijk om mensen warm te krijgen voor de campagne. De politieke partijen zetten ook niet de grote middelen in.

Is EU-lidmaatschapvoor uw land de voorbije jaren voordelig geweest?

De eindbalans voor Cyprus is nog steeds positief. Voor bedrijven is de markt sinds de EU-toetreding aanzienlijk groter. Jongeren kunnen vlotter in het buitenland studeren. We hebben door Europa ook onze milieuwetgeving kunnen moderniseren, omdat we gebruik hebben kunnen maken van het wettelijk kader.

Neemt het euroscepticisme toe?

Opvallend genoeg hebben we niet echt grote eurosceptische partijen. Voor 1995 was de Communistische Partij tegen, maar daar zijn ze ondertussen van teruggekomen. Als project is Europese integratie nog steeds populair. De Cyrpioten zijn niet tegen Europa, ze zijn tegen dít Europa.

Wat moet na de verkiezingen voor de Europese Unie de absolute prioriteit worden?

Meer tewerkstelling, en dan vooral de veel te hoge jeugdwerkloosheid, moet bovenaan de agenda. Jongeren moeten kansen krijgen om zich hier te ontwikkelen. Een braindrain zou zeer kwalijke zijn voor de toekomst van het Europees project.

(Kalliope Agapiou-Josephides, Universiteit van Cyprus)