Cyprus vangt voorlopig bot bij Moskou

© Reuters

Dat Rusland snel met geld over de boeg zou komen om Cyprus uit de nood te helpen, blijkt voorlopig nog niet te kloppen. Moskou heeft voorlopig nog geen financiële steun gegeven aan het eiland.

De Cypriotische minister van Financiën Michaelis Sarris verlaat Moskou voorlopig met lege handen. Cyprus heeft nog geen financiële steun toegezegd gekregen van Rusland, maar de twee landen blijven praten. Dat heeft Sarris vrijdag gezegd bij het verlaten van zijn hotel in Moskou, om terug te keren naar Cyprus.

“Rusland heeft nog niet ingestemd met het verlengen van leningen of het aanpassen van de voorwaarden, maar kan dat nog doen”, zei Sarris. “We moeten terugkeren naar huis, het begint menens te worden”, voegde hij eraan toe.

Moskou is gepikeerd

Sarris was deze week in Moskou om een versoepeling te bekomen van de voorwaarden van een lening van 2,5 miljard euro, die Moskou Nicosia had toegekend in 2011. De Cypriotische Financiënminister stelde volgens diplomatieke bronnen ook investeringen in de bank- en energiesector voor in ruil voor financiële steun. Hij verklaarde eerder op de Cypriotische televisie nog dat hij in Rusland zou blijven “zolang als nodig was”.

Moskou zou de laatste maanden bereid zijn geweest om de voorwaarden van de lening te versoepelen, maar zou gepikeerd geweest zijn door de spaarheffing als onderdeel het Europese reddingsplan, dat vooral Russische tegoeden sterk zou treffen.

Binnenkort zal het Cypriotische parlement stemmen over het nieuwe reddingsplan, dat onder meer de oprichting van een solidariteitsfonds omvat. (Belga/EA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content