Cypriotische minister van Financiën stapt op

02/04/13 om 14:49 - Bijgewerkt om 14:49

De Cypriotische minister van Financiën Michalis Sarris heeft zijn ontslag aangeboden naar aanleiding van een onderzoek naar de oorzaak van de bankencrisis in Cyprus.

Cypriotische minister van Financiën stapt op

© AFP

De Cypriotische minister van Financiën Michalis Sarris heeft zijn ontslag aangeboden aan president Nicos Anastasiades. De president heeft het ontslag aanvaard.

Het ontslag heeft te maken met een onderzoek dat loopt naar de oorzaak van de bankencrisis in Cyprus, verklaarde Sarris. Een parlementaire commissie onder leiding van drie voormalige rechters van het Hooggerechtshof zal nagaan of er grote sommen geld uit het land werden gesluisd net voor en na de weigering van het parlement om een taks op alle bankdeposito's te heffen.

Eerder eiste Chrysostomos II, het machtige hoofd van de Cypriotisch-orthodoxe Kerk, nog het ontslag van Sarris en gouverneur Panicos Demetriades van de centrale bank. Volgens de geestelijke leider dragen zij de verantwoordelijkheid voor de financiële neergang van het eiland.

Haris Georgiades nieuwe minister van Financiën

Haris Georgiades zal Sarris opvolgen als minister van Financiën. Georgiades is lid van de rechtste partij Disy en was minister van Werk en Sociale Zekerheid in de regering van Anastasiades.

Zeta Emilianidou, een hoge ambtenaar op het ministerie van Handel, zal op zijn beurt de post van Georgiades overnemen. De nieuwe minister van Financiën zal woensdagochtend de eed afleggen.

Het kleine euroland vermeed in maart een financieel bankroet dankzij een hulpplan van 10 miljard euro van de Europese Unie en het Internationaal Monetair Fonds. Het reddingsplan houdt onder meer in dat rekeninghouders bij de Bank of Cyprus met meer dan 100.000 euro op hun spaarboekje tot 60 procent van dat kapitaal kunnen verliezen.

Een onderzoekscommissie moet nu nagaan waardoor het land in de crisis is getuimeld. "Dat is het minste dat het land kan doen voor zijn burgers", zei president Anastasiades.

Voorkennis

De president zei de afgelopen dagen al dat niemand gespaard zal worden bij het onderzoek, ook niet hijzelf en zijn familie. Er verschenen immers beschuldigingen in de Cypriotische pers dat familieleden van Anastasiades van voorkennis hebben geprofiteerd om miljoenen euro naar het buitenland te sluizen nog voor de deposito's werden geblokkeerd.

Ondertussen raakte bekend dat de klanten van het Britse filiaal van de Laïki-bank, van wie de rekeningen getransfereerd werden naar concurrent Bank of Cyprus, niet getroffen zullen worden door de taks in het kader van het reddingsplan. De klanten van Laïki Bank UK zullen ook zoals normaal aan hun geld kunnen. Die klanten vallen onder het Britse garantiestelsel, zo verzekerde de Britse afdeling van Bank of Cyprus. De Britse Laïki-bank telt vier agentschappen en is goed voor 15.000 rekeneningen met in totaal 270 miljoen pond (320 miljoen euro). (Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners