Cubaanse dissidenten boycotten ontmoeting met Kerry na opening Amerikaanse ambassade

John Kerry, de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, op stap in Havana © REUTERS

Enkele bekende Cubaanse lmensenrechtenactivisten en dissidenten boycotten een ontmoeting met de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry nadat ze eerder niet welkom waren bij de officiële opening van de Amerikaanse ambassade. De activisten klagen erover dat de repressie in het land is toegenomen sinds de dooi tussen Havana en Washington 8 maanden geleden op gang kwam.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, John Kerry, die voor de opening van de ambassade naar Cuba was gereisd, gaf in interviews toe dat de toestand vooe de activisten en dissidenten nog niet beter is geworden. De mensenrechtenactivisten wezen in interviews met meegereisde Amerikaanse journalisten op toegenomen arrestaties, geweld tegen gevangenen en tegen de manifesterende echtgenotes van gevangen activisten. Vorig weekend werden bijvoorbeeld 90 mensen gearresteerd.

Op een gezamenlijk persconferentie van Kerry met zijn Cubaanse ambtsgenoot Bruno Rodriguez zei deze laatste bereid te zijn “over alle onderwerpen te spreken” met de Verenigde Staten, ook over mensenrechten. Rodriguez gaf toe “verschillende opvattingen te hebben over soevereiniteit, democratie en mensenrechten”. Hij zei dat er in Cuba niet gemarteld wordt (onder verstaan in tegenstelling tot in Guantanamo, de Amerikaanse legerbasis op Cuba, waar gevangenen uit de ‘war on terror’ worden vastgehouden) en geen zwarten door de politie worden doodgeschoten.

Kerry zei de VS overtuigd blijven dat Cuba beter af zou zijn als een echte democratie, met bewoners die hun leiders kiezen en vrijheid van meningsuiting en religie, maar “het is aan de Cubanen om over hun toekomst te beslissen”.

Guantanamo

Rodriguez kwam nogmaals terug op de eisen van Havana die ingelost moeten worden vooraleer er sprake kan zijn van een verdere normalisering van de banden: het embargo volledig opheffen en de marinebasis van Guantanamo teruggeven. Eerder op de dag had Kerry al laten weten dat de regering-Obama achter een opheffing van het embargo staat. Over het tweede punt toonde hij zich terughoudender.

Voor Kerry is de heropening van de Amerikaanse ambassade in Havana een “historische dag” voor Washington en Havana. Hij zei dat hij zich niet kon inbeelden dat een volgende Amerikaanse president terugkomt op de toenadering tussen de landen.

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content