Cubaanse cyberactiviste mag op buitenlandse tournee

18/02/13 om 15:20 - Bijgewerkt om 15:20

De bekende Cubaanse cyberactiviste Yoani Sanchez krijgt eindelijk toestemming om op tournee te gaan. De afgelopen vijf jaar diende ze al meer dan twintig reisaanvragen in maar die werden steeds afgewezen. Omdat Cuba sinds kort een nieuwe migratiewetgeving heeft, mag het nu wel.

Cubaanse cyberactiviste mag op buitenlandse tournee

© Reuters

"Vijf jaar lang heb ik hiervoor moeten vechten", vertelt Yoani Sanchez aan het persagentschap Reuters. "Ik heb er al mijn energie ingestoken. Ik voel me als een loper die net een heel stuk gesprint heeft. Ik ben moe en uitgeput maar ik ben ook enorm blij dat ik eindelijk kan vertrekken."

Doelstellingen Sanchez geldt in Cuba als een van de eerste internetactivisten. Op haar blog bekritiseert ze het communistische systeem in Cuba. Yoani Sanchez heeft wereldwijd tienduizenden lezers.

"Ik zal tijdens mijn tournee voor verschillende universiteiten lezingen geven", aldus de blogster. "Ik wil graag mijn boek voorstellen, dat een bundeling is van mijn blogposts. En uiteraard wil ik mijn lezers ontmoeten, sommige onder hen volgen mij al zes jaar."

Prijzen ophalen

Sanchez wil tijdens haar rondreis ook graag de hoofdkantoren van Google, Twitter en Facebook aandoen. Daarnaast plant ze bezoeken aan tientallen landen, waaronder Brazilië, Argentinië, Peru, Mexico, Spanje, Italië, Polen, Tsjechië en de Verenigde Staten.

Vernieuwde migratiewetgeving

Door de nieuwe migratiewetgeving die sinds kort in Cuba geldt, is een uitreisvisum onnodig geworden en is er enkel een paspoort nodig om Cuba te verlaten. Vroeger konden de kosten voor een uitreisvisum oplopen tot 225 euro, terwijl het gemiddelde maandloon in Cuba 15 euro bedraagt.

Met de nieuwe wetgeving betalen Cubanen eenmalig 75 euro om een paspoort te verkrijgen. Om de twee jaar moet het worden vernieuwd, wat 15 euro kost. Ook andere reisvoorwaarden zijn versoepeld.

Uitzonderingen

Sanchez betreurt dat ondanks de aangepaste wetgeving nog altijd niet alle Cubanen de toestemming krijgen om het land te verlaten. Als je volgens de overheid een bedreiging vormt voor de nationale veiligheid, of als je betrokken bent bij een lopende rechtszaak, mag je het land niet verlaten.

Volgens Marifeli Pérez-Stable, directrice van de Internationale Universiteit van Florida is de nieuwe regeling niet waterdicht, zo vertelt ze aan Reuters. "Yoani Sanchez kreeg wel een paspoort maar talloze andere Cubanen wordt nog steeds een uitreisvisum geweigerd. Dit onderstreept de willekeur van de migratiehervormingen." (IDV)

Lees meer over:

Onze partners