Cuba wil Guantanamo dicht

01/05/13 om 18:45 - Bijgewerkt om 18:45

Cuba wil dat de VS de gevangenis en Amerikaanse basis van Guantanamo sluiten, omdat er wordt gefolterd.

Cuba wil Guantanamo dicht

© Reuters

De Cubaanse minister van Buitenlandse Zaken Bruno Rodriguez Parrilla, heeft woensdag voor de Verenigde Naties om de sluiting van de gevangenis en de Amerikaanse basis van Guantanamo gevraagd. Parrilla hekelt 'de folteringen' en 'het doden' op de basis.

Volgens de minister leidt juridische onduidelijkheid tot 'permanente en afgrijselijke schendingen van de mensenrechten'. "De basis van Guantanamo is Cubaans grondgebied dat de Verenigde Staten zich 'onrechtmatig' toegeëigend hebben", verklaarde Parrilla voor de Mensenrechtenraad in het Zwitserse Genève.

Parilla stelde tijdens zijn betoog onomwonden dat Guantanamo 'een foltercentrum is waar gevangenen sterven en waar 166 gedetineerden nu al tien jaar verblijven, en dat zonder garanties, vonnis en verdediging'.

De minister benadrukte dat honderd gevangenen in hongerstaking zijn en dat '17 van hen, die in levensgevaar verkeren, via intubatie gedwongen gevoed worden'.

"De gevangenis en de basis moeten worden gesloten en het grondgebied moet aan Cuba worden teruggegeven', luidde het tijdens de voorstelling van het nationale rapport in het kader van het Universeel Periodiek Onderzoek van de mensenrechten op Cuba, een procedure die om de vier jaar plaatsvindt.

De druk om de Amerikaanse gevangenis op Cuba te sluiten, neemt als gevolg van de hongerstaking, gestaag toe.Ook VS-president Obama wil Guanatanamo sluiten, maar het parlement stribbelt tegen. "Guantanamo is niet noodzakelijk voor de veiligheid van Amerika. Het is duur en niet efficiënt. Het kamp moet worden gesloten", aldus de president van de Verenigde Staten. (AFP/BO)

Lees meer over:

Onze partners