Cuba en VS 'gaan opnieuw lijnvluchten inleggen'

17/12/15 om 02:36 - Bijgewerkt om 02:35

Cuba en de VS hebben een principeakkoord bereikt om opnieuw lijnvluchten naar elkaars landen in te leggen. Maar het zou wel nog enkele maanden kunnen duren vooraleer die vluchten ook effectief plaatsvinden.

Cuba en VS 'gaan opnieuw lijnvluchten inleggen'

Af en toe landt er al een Amerikaans lijnvliegtuig in Havana, maar tot dusver niet op regelmatige basis. © REUTERS

Dat melden enkele Amerikaanse media, op basis van betrokken onderhandelaars. Het bericht komt exact een jaar nadat de Amerikaanse president Obama en de Cubaanse president Raul Castro de dooi in betrekkingen tussen hun land landen aankondigden. Sindsdien zijn de diplomatieke betrekkingen hersteld, hebben de landen ambassades geopend en er is opnieuw postverkeer geïnstalleerd.

Als het akkoord over de lijnvluchten bekrachtigd wordt, gaat het om de grootste commerciële doorbraak sinds het herstel van diplomatieke betrekkingen. Dat gebeurde een jaar geleden, sindsdien zijn er weer ambassades opgegaan en zou het postverkeer tussen beide landen worden hervat. De onderhandelaars hopen "de volgende uren of dagen" het akkoord te ondertekenen, aldus ABC News.

Charters

De eerste vluchten van Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen naar Cuba zouden dan binnen enkele maanden kunnen plaatsvinden. De grote airlines zoals American, Delta, United, JetBlue en Southwest toonden al interesse. Nu moeten Amerikaanse en Cubaanse reizigers die elkaars land willen bezoeken ofwel via Canada of Latijns-Amerika reizen, ofwel gebruikmaken van chartervluchten. Die zijn moeilijker te boeken en de douaneformaliteiten zijn ook strenger dan voor andere vluchten.

(Belga/RR)

Onze partners