Cuba: '30 politieke gevangenen vrijgelaten'

09/01/15 om 05:00 - Bijgewerkt om 05:00

In Cuba zijn de voorbije 2 dagen minstens 30 politieke gevangenen vrijgelaten. Dat zou een gevolg zijn van de diplomatieke toenadering tot de VS.

Cuba: '30 politieke gevangenen vrijgelaten'

José Daniel Ferrer © REUTERS

Het bericht is afkomstig van José Daniel Ferrer, leider van de illegale oppositiebeweging Unpacu, de Patriottische Unie van Cuba, die in het oosten van het land actief is. Volgens hem zijn er de voorbije dagen 24 Unpacu-leden vrijgekomen en daarnaast nog enkele andere dissidenten.

Druppelteller

De vrijgelatenen staan naar wordt vermoed op een lijst van 53 namen waarover tijdens de gesprekken tussen Cuba en de VS is onderhandeld. Cuba had zich er midden december, bij het akkoord waarin ook de vrijlating van de resterende Cuban Five werd afgesproken, toe verbonden die 53 op vrije voeten te stellen. De lijst is nooit publiek gemaakt.

Elizardo Sanchez, voorzitter van de Cubaanse Commisie voor Mensenrechten, een verboden organisatie die gedoogd wordt, bevestigt dat er meer dan dertig politieke gevangenen vrijgelaten zijn. Hij is niet zo te spreken over de snelheid waarmee dat gebeurt. Hij noemt het druppeltellergewijs.

(Belga/RR)

Lees meer over:

Onze partners