Cruz: 'Met Trump als president zullen we op een ochtend ontwaken, en zal hij Denemarken weggebombardeerd hebben'

04/02/16 om 02:53 - Bijgewerkt om 03:49

De Republikeinse presidentskandidaten worden er niet milder op. Nadat Donald Trump een herverkiezing in Iowa bepleitte, trok Ted Cruz in zelden geziene bewoordingen van leer tegen The Donald. Ben Carson had dan weer vragen over de christelijkheid van Cruz...

Cruz: 'Met Trump als president zullen we op een ochtend ontwaken, en zal hij Denemarken weggebombardeerd hebben'

Ted Cruz op campagne in New Hampshire © REUTERS

Om te beginnen de reactie van Ted Cruz, korte tijd nadat Donald Trump eerst had geopperd en dan had geëist dat men ofwel Cruz uit de uitslag in Iowa moest schrappen, ofwel een nieuwe verkiezing in Iowa moest organiseren. Trump haalde maandag, tegen de peilingen in, 6.000 stemmen minder dan Cruz in de caucus van Iowa.

Ted Cruz noemde de woorden van Trump "hysterisch", en omschreef de zakenman als iemand met "woedeaanvallen, of als je wilt Trumpertantrums".

"Hij vindt het heel lastig om te verliezen", aldus Cruz. "Hij raakt de pedalen kwijt. We hebben een opperbevelhebber nodig, geen oppertwitteraar. Ik ken geen mens die zich comfortabel voelt met iemand die zich zo gedraagt en die zijn vinger op de (nucleaire) knop heeft. Het is mogelijk dat we op een dag wakker worden en dat Donald, als hij president zou zijn, Denemarken weggebombardeerd heeft. Dat is niet het karakter van een leider die dit land veilighoudt".

"Mijn dochters zijn vijf en zeven. En ik moet je zeggen: Caroline en Catherine vertonen beter gedrag dan een presidentskandidaat die reageert door iedereen elke dag te beledigen."

De 'Carsonfraude' van Cruz

De betwisting en de wederzijdse woede tussen twee kandidaten die tot een maand geleden een niet-aanvalspact onderhielden, een 'bromance', slaan op iets wat om 19u20 op maandag, Iowa tijd, op gang kwam. De kiesbureaus waren net geopend, aan Democratische kant was men ijverig op weg naar chaos, en probeerde men het totaal aantal kiezers te tellen, alvorens die kiezers zich over vier groepen moesten verdelen: Hillary Clinton, Bernie Sanders, Martin O'Malley en 'onbeslist'. Aan Republikeinse kant was er te weinig personeel opgedaagd om kiezers te controleren op identiteit en partijaanhorigheid, maar werd toch al begonnen met een typisch ritueel voor Iowa: voor elke kandidaat mocht iemand een 'pitch' uitspreken, in een laatste poging om kiezers voor de eigen kandidaat over de streep te halen.

Precies op dat moment liepen via sms, tweets en mail berichten binnen van het kamp van Ted Cruz. Men stuurde een CNN-nieuwtje door - dat Ben Carson na Iowa niet naar New Hampshire zou vliegen, waar de volgende voorverkiezing plaatsheeft, maar naar zijn thuisstaat Florida. "We houden de medewerkers up to date", aldus Cruz. "Da's normaal". Wat minder normaal was: men voegde daar, althans in een deel van de doorgestuurde berichten, een mededeling bij, zoals deze: "Het ziet ernaar uit dat Carson ermee ophoudt. De bewoners van Iowa moeten dat weten voor ze kiezen. De meeste stemmen zullen naar Cruz gaan, hoop ik".

'Valse informatie begon met een kern van waarheid'

CNN preciseerde woensdagnacht dat Cruz een essentieel onderdeel van haar bericht achterwege gelaten had. In het oorspronkelijk bericht, aldus CNN, werd al vermeld dat Carson na zijn trip naar Florida de campagne in New Hampshire gewoon zou hervatten. Wat de Cruz-campagne doorstuurde was, in de woorden van CNN: valse informatie, die "begon met een kern van waarheid".

De veranderde reisplannen van Carson, naar later werd uitgelegd bedoeld om een sneeuwstorm te vermijden, en om de kandidaat een kans te geven om vers ondergoed en verse kleren te halen, werden door de Cruz-campagne voorgesteld als een teken dat Carson het voor bekeken hield, en dat een stem voor hem een verloren stem was. In de pitch voor Cruz in meerdere kiesbureaus, noteert de Des Moines Register, werd dat met zoveel woorden gezegd, of zelfs erger: werd het voorgesteld alsof Carson zijn campagne al had stopgezet.

Vandaar in eerste instantie woede bij Ben Carson die het had over een "vuile truc", "schaamteloze tactiek en vuile politieke spelletjes" van het Cruzteam. Cruz zelf gaf eerst aan dat zijn campagne gewoon een CNN-bericht had doorgestuurd. Hij verontschuldigde zich ietwat later wel voor het feit dat de campagne, toen bekend werd dat het om de propere was te doen was, de eerdere berichten niet had gecorrigeerd.

Het is overigens niet bekend in hoeveel kiesbureaus de vertegenwoordiger van Cruz het nakende einde van Carson heeft aangekondigd, en hoeveel kiezers om deze reden hun keuze hebben veranderd. De gewezen hersenchirurg behaalde uiteindelijk 9,31 procent van de stemmen, ongeveer eer percentje minder dan de peilingen hadden voorspeld. Met die 9,31 procent was hij een verre vierde.

'Ik geloof in Mattheus 7:20'

Carson, die eerst "als christen" de verontschuldiging van Cruz accepteerde, deed daar woensdag al veel minder soepel over. Hij verklaarde tijdens een tussenlanding in Washington DC dat evangelische christenen eens goed in het eigen hart moeten kijken alvorens ze hun steun aan Cruz geven. "Ik doe er niet geheimzinnig over dat ik een gelovig iemand ben. Ik geloof in Mattheus 7:20: 'Aan hun vruchten zul je hen herkennen'. Ik hoop dat jullie alle kandidaten met dezelfde maatstaf zullen beoordelen". Wat hij bedoelde, legde hij uit, was dat een verontschuldiging niet volstaat. Dit was echt een poging tot fraude. "Mijn echtgenote kwam in een kiesbureau binnen waar net was verteld dat we onze campagne zou staken. Zij kon dat in dat ene bureau nog rechtzetten".

"Toen ik ontdekte dat in mijn campagne dingen gebeurden die niet door de beugel konden, ging ik op onderzoek, en voerde ik veranderingen door. Dat is wat, denk ik, een goed leider doet." Hij suggereerde dat Cruz de verantwoordelijken moet ontslaan, wat zou kunnen betekenen zijn campagneleider, die als een van vele Cruz-medewerkers berichten uitstuurde. Carson: "We proberen juist een cultuur te introduceren waar mensen zich wel behoorlijk, moreel gedragen. We hoeven die soort gedrag niet te pikken. Ik hoop dat senator Cruz me daarin bijtreedt".

Reactie van Cruz, bijna even bijbelvast als Carson: "Niemand wordt beter van een zondebok".

Ben Carson

Ben Carson © REUTERS

De zacht sprekende Carson werd vrijwel meteen overbluft door Donald Trump, die een onuitgegeven eis formuleerde: hij wil dat men de caucus overdoet (wat, volgens de Amerikaanse media, nog nooit is gebeurd), of ten minste Cruz uit de uitslag schrapt. Trump gaf hiervoor een aantal redenen. Hij verweet Cruz fraude. "Ted Cruz won niet in Iowa, hij wist de overwinning te stelen. Daarom waren de peilingen zo fout en daarom kreeg hij veel meer stemmen van voorzien", aldus Trump, die even ook tweette dat Cruz 'illegaal' aan de overwinning was gekomen, maar vervolgens die tweet werd vernietigde.

Gebrekkige controles

Het Trump-kamp geeft drie redenen voor een mogelijke herverkiezing, of voor het schrappen van Cruz als winnaar. Naast de berichten over het einde van Carson was er ook een eerdere mailing, die eind vorige week door de Republikeinse partij werd veroordeeld, waarin Cruz onder de briefhoofding "kiesovertreding" geregistreerde kiezers zover probeerde te brengen aan de caucus deel te nemen. Zijn campagne deed dat door ten onrechte te suggereren dat thuisblijvende kiezers een overtreding begingen, of in elk geval gesanctioneerd konden worden. Wie precies zo'n brief in handen gekregen heeft, is niet uitgemaakt. Cruz zei zelf dat hij zich niet zou verontschuldigen voor zijn pogingen om mensen naar de stembus te krijgen. Maar gelet op het feit dat zijn campagne 3 miljoen dollar had uitgetrokken om precies te weten wie in Iowa in aanmerking kwam om sympathie te hebben voor Cruz, is het voor de hand liggend dat de brieven niet lukraak verstuurd zijn, maar heel gericht op potentiële kiezers.

Derde element: volgens Trump moet de Republikeinse partij nu maar eens duidelijkheid geven, en tonen dat er niet meer stemmen zijn uitgebracht dan zich geregistreerde kiezers hebben aangemeld. Volgens persberichten kon je in bepaalde bureaus zo binnenlopen, zonder controle van identiteit. Als dat zo zou zijn, aldus Trump, is een nieuwe verkiezing aan de orde. De Republikeinse partij heeft overigens, net zomin als de Democratische partij, waar minstens evenveel onkunde is gebleven, al een teken gegeven dat een intern onderzoek wordt overwogen. Er is wel al gezegd dat geen maatregelen genomen tegen het Cruzkamp voor de brief of voor de Carsonsaga.

Op zaterdag wordt een volgende debat van Republikeinse presidentskandidaten georganiseerd, en de 'fraude' en 'christelijkheid' van Cruz zullen zeker aan bod komen.

Onze partners