Cristina Kirchner niet welkom op uitvaart Thatcher

11/04/13 om 16:37 - Bijgewerkt om 16:37

De Argentijnse president Cristina Fernandez de Kirchner is volgende woensdag niet welkom in Londen om het afscheid van de voormalige premier Margaret Thatcher bij te wonen. Het debacle om de Falklandeilanden zit de Britten nog steeds hoog.

Cristina Kirchner niet welkom op uitvaart Thatcher

© Reuters

Op 2 april 1982 besliste Argentinië een militaire troepenmacht in de richting van de Falklandeilanden te zenden, die behoren tot het Britse Overzeese Gebied. Argentinië maakt al geruime tijd aanspraak op de eilandengroep. Groot-Brittannië trok in de Falklandoorlog aan het langste eind, en dat was vooral een goede zaak voor de tanende populariteit van premier Thatcher, die een boost kreeg na de oorlog.

Fernandez de Kirchner probeerde de laatste maanden verschillende malen opnieuw om de soevereiniteit van de Falklandeilanden - Islas Malvinas in het Spaans - op de agenda te plaatsen. Bij een referendum op het eiland zelf koos meer dan 99 procent van de bevolking ervoor om Brits territorium te zijn.

De familie van de overleden oud-premier wil niet dat er een Argentijnse delegatie aanwezig zal zijn op de uitvaart in Saint Paul's Cathedral in Londen. Dat meldt Downing Street. Er wordt intussen uitgezocht of er een andere Argentijnse regeringsfunctionaris aanwezig kan zijn op Thatchers begrafenis. De militairen die naar het front op de Falklandeilanden trokken, zullen een centrale rol spelen op de begrafenis van Thatcher.

Queen tekent present

Oud-Sovjetleider Mikhail Gorbatsjov zal eveneens niet present zijn op de uitvaartdienst. Gorbatsjov staat wel op de lijst van genodigden, maar kan er volgens zijn woordvoerder om gezondheidsredenen niet bijzijn. Ook Nancy Raegan, de weduwe van Thatchers trouwste bondgenoot Ronald Raegan moet wegens medische redenen verstek geven. Haar landgenote Hillary Clinton zal er wel zijn. Alle andere voormalige Amerikaanse presidenten die nog in leven zijn ontvingen eveneens een uitnodiging.

Ook oud-president van Zuid-Amerika Nelson Mandela zal zich laten vertegenwoordigen op de uitvaart van Thatcher. Frederik-Willem de Klerk, de laatste president onder de apartheid, zal ook aanwezig zijn. Ook de Britse koningin Elizabeth en prins Philip zullen aanwezig zijn. Thatcher wordt daarna in kleine kring gecremeerd. (EA)

Onze partners