Crisisberaad Eurogroep om dreigend faillissement Cyprus

13/03/13 om 22:47 - Bijgewerkt om 22:47

De ministers van Financiën van de eurolanden houden vrijdag een extra vergadering over Europese noodsteun aan Cyprus. Als het eiland niet snel wordt geholpen, gaat het failliet.

Crisisberaad Eurogroep om dreigend faillissement Cyprus

© Reuters

Dat heeft de voorzitter van de Eurogroep, de Nederlandse minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem, via zijn Twitteraccount laten weten.

Cyprus is in de problemen geraakt doordat de financiële sector er sterk verweven is met de noodlijdende Griekse banken. Het eiland heeft vermoedelijk een lening van 17 miljard euro nodig, onder meer zijn banksector te herkapitaliseren.

Gesprekken trojka

Sinds vorig jaar wordt er onderhandeld tussen de Cypriotische regering en de trojka, die bestaat uit de Europese Commissie, de Europese Centrale Bank en het Internationaal Monetair Fonds.

De trojka wil in ruil voor de steun inspraak in het huishoudboekje van de Cypriotische minister van Financiën. Het land moet zijn financiën op orde brengen en de witwaspraktijken beter aanpakken.

Belastingparadijs

Als de noodsteun doorgaat, komt er mogelijk een einde aan het belastingparadijs Cyprus. Het eiland is interessant voor witwaspraktijken, omdat slechts 10% belasting hoeft worden betaald. Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en de Eurogroep startten vorige maand een onderzoek naar de malafide belastingpraktijken op Cyprus.

Rusland

Behalve Cyprus heeft voornamelijk Rusland belang bij de eventuele steun. De Russen hebben vermoedelijk tientallen miljarden aan oliedollars op Cypriotische banken staan. Dat bleek onder meer uit een onderzoek van de Duitse geheime dienst (BND).

Cyprus stemde eerder deze maand in met een onafhankelijk onderzoek naar de uitvoering en naleving van de regels tegen witwaspraktijken.

Verblijfsvergunning te koop

De Nederlandse Europarlementariër Wim van de Camp (CDA) stelt nog een andere eis aan de steun. Volgens Van de Camp biedt Cyprus verblijfsvergunningen te koop aan bij Russen of Chinezen die daardoor ook naar Nederland en andere EU-landen kunnen reizen of verhuizen. De christendemocraat wil dat Cyprus daarmee stopt: "Mensen moeten voldoen aan criteria voor een verblijfsvergunning en niet zomaar een vergunning kunnen kopen. Dat grenst aan corruptie." (Elsevier/Annemarie van Ulden/TV)

Onze partners