'Crisis Syrië bevindt zich op scharniermoment' (Kofi Annan)

29/05/12 om 20:59 - Bijgewerkt om 20:59

De internationale bemiddelaar Kofi Annan heeft de Syrische president Basjar al-Assad opgeroepen "nu te handelen" om een einde te maken aan het geweld in het land.

'Crisis Syrië bevindt zich op scharniermoment' (Kofi Annan)

© AFP

"President Assad moet nu handelen, en de andere partijen moeten hun deel van het werk doen", verklaarde Annan tijdens een persconferentie in Damascus.

"Ik heb hem opgeroepen nu - niet morgen, maar nu - moedige maatregelen te nemen om de nodige voorwaarden te creëren voor de uitvoering van het plan om uit de crisis te raken", voegde hij eraan toe. Annan meende dat de crisis zich momenteel in "een scharniermoment" bevindt.

Politieke overgang naar democratische toekomst

"Dat betekent dat de regering en alle milities die zij steunt, alle militaire operaties zouden kunnen stopzetten en blijk geven van de grootst mogelijke terughoudendheid", aldus de gezant van de Verenigde Naties en de Arabische Liga voor Syrië.

"Ik heb er bij de president op aangedrongen de vrijheid om vreedzaam te betogen te respecteren en de mensen toe te laten hun mening zonder angst uit te drukken. Ook vroeg ik hem zijn macht te gebruiken om de gevangenen vrij te laten. We moeten de hoop op een politieke overgang naar een democratische toekomst in Syrië, waar alle gemeenschappen hun plaats hebben, nieuw leven inblazen", besloot Annan. (Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners