Crisis: Italianen kunnen zich geen minnaressen meer permitteren

Als zelfs ontrouw te duur wordt... © Reuters
Trui Engels
Trui Engels Journalist Knack

De economische crisis heeft in Italië een nieuwe dimensie aangenomen: Italiaanse mannen kunnen hun minnaressen niet langer onderhouden.

Liefde kost geld, ontrouw dus ook. En vooral in Italië, waar niet op een caffe latte of een prosecco meer of minder gekeken wordt. Door de economische crisis kunnen Italiaanse mannen echter hun dubbelleven niet langer bekostigen en zitten de minnaressen (of in sommige gevallen de minnaars) zonder geliefde, zo schrijft het magazine Newsweek.

Gedaan met de extravagante cadeautjes en de romantische vijf-gangendiners. Ook is het niet meer evident om een hotelrekening van een romantisch weekendje als bedrijfskost in te brengen en de belasting op de tweede woning (afgeschaft door Silvio Berlusconi, maar weer ingevoerd door Mario Monti) zet al helemaal een domper op het liefdesleven van de Italianen. ‘Door de economische zorgen is ontrouw tegenwoordig even stresserend als het originele huwelijk’, schrijft de Italiaanse psychologe Florinda Bruccoleri, die het fenomeen bestudeerde, op haar blog.

Maar niet alleen de crisis is nefast voor het Italiaanse overspelige leven, ook het gemak waarmee ongeoorloofde relaties tegenwoordig door sociale media kunnen worden ontdekt, maken het liefdesleven van de gemiddelde Italiaan een stuk minder spannend.

Liefdesaffaire in een geparkeerde auto

‘Het heeft mijn romantische leven compleet overhoop gehaald’, zegt ‘Giancarlo’ die om evidente redenen anoniem wil blijven. De 48-jarige advocaat was door de nieuwe belasting genoodzaakt om zijn vrijgezellenflat in Rome te verhuren. Gedurende zes jaar gebruikte hij die flat om er zijn 46-jarige minnares, die ook getrouwd is, te ontmoeten. Omdat ze geen hotelrekeningen konden verbergen en op hun leeftijd geen zin meer hadden in een liefdesaffaire in een geparkeerde auto, gingen de twee dan maar uit elkaar.

Veel getrouwde Italiaanse mannen beschouwen het hebben van een minnares als een recht zoals het populaire gezegde ‘non c’e due senza tre’ (‘geen twee zonder drie’) gaat, wat betekent dat elk koppel wel ergens een derde partij in de coulissen heeft staan.

Volgens een – uiteraard – Franse rondvraag blijkt dat Italianen het meest ontrouwe volk ter wereld zijn, gevolgd door de Fransen en de Spanjaarden. Meer betrouwbare studies over het onderwerp zijn echter moeilijk te vinden wegens het geheime karakter van het onderwerp.

‘Betrouwbare’ cijfers

Misschien komen de meest ‘betrouwbare’ cijfers over ontrouw wel uit de scheidingsrechtbanken. Vorig jaar publiceerde de vereniging van scheidingsadvocaten een studie over ontrouw gebaseerd op de scheidingszaken van de laatste vijf jaar. Uit de studie bleek dat de leeftijd waarop overspel het meest voorkomt tussen de 40 en 50 jaar is en dat meer dan 60 procent van alle affaires tussen collega’s voorkomt.

De bedriegers worden meestal ontmaskerd door de ontdekking van ongeoorloofde sms’jes. Maar betrapt worden betekent in Italië niet meteen het einde van een huwelijk. Slechts 40 procent van de scheidende koppels gaat uit elkaar door ontrouw. Misschien kunnen de Italianen het zich door de economische crisis ook niet veroorloven om single te zijn. (TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content