Crisis bezworen: CDA praat voort met VVD en PVV

02/09/10 om 08:59 - Bijgewerkt om 08:59

De CDA-onderhandelaars Maxime Verhagen en Ab Klink waren het oneens over samenwerking met de PVV van Wilders.

Crisis bezworen: CDA praat voort met VVD en PVV

© EPA

In Nederland zet het CDA de onderhandelingen met PVV en VVD over de vorming van een rechtse regering toch voort. Ank Bijleveld vervangt Ab Klink aan de onderhandelingstafel.

Dat maakte CDA-fractieleider Maxime Verhagen bekend na afloop van een fractieberaad.

Onenigheid

Dinsdag ontstond er crisis in de CDA-fractie toen was gebleken dat de onderhandelaars Verhagen en Klink het oneens waren over samenwerking met de PVV van Geert Wilders.

Klink, ontslagnemend minister van Volksgezondheid, wilde niet meer onderhandelen met Wilders, terwijl Verhagen wel wilde doorgaan.

In een brief aan de voltallige CDA-fractie zei Klink maandagavond dat de huidige informatiepoging, die in haar vierde week was aanbeland, volgens hem "geen perspectief biedt voor de toekomst van Nederland en die van de christendemocratie." Hij is van mening dat Wilders als coalitiepartner niet te vertrouwen is.

Afwachten

Na twee dagen van crisisberaad is de CDA-fractie in de nacht van woensdag op donderdag unaniem akkoord gegaan met het voorstel van CDA-zwaargewicht Piet Hein Donner, meldt Elsevier.

Het voorstel van Donner houdt in dat de onderhandelingen met VVD en PVV worden voortgezet en de resultaten door de fractie worden afgewacht.

Klink zal wel niet meer zelf onderhandelen. Hij wordt aan de formatietafel vervangen door Ank Bijleveld, het Kamerlid en staatssecretaris van Binnenlandse Zaken.

Lees meer over:

Onze partners