Crash Russisch vliegtuig: Egypte vindt geen bewijzen van terrorisme

14/12/15 om 11:40 - Bijgewerkt om 11:39

'Onderzoekers hebben tot nu toe niets gevonden dat wijst op onwettige inmenging of een daad van terrorisme bij de crash van het Russisch passagiersvliegtuig', aldus het Egyptisch ministerie voor Burgerluchtvaart.

Crash Russisch vliegtuig: Egypte vindt geen bewijzen van terrorisme

Crash Russische passagiersvliegtuig boven het Egyptische Sinaïschiereiland © Reuters

Egyptische onderzoekers hebben (nog) geen bewijzen gevonden van terrorisme bij de crash van een Russisch passagiersvliegtuig in Egypte, zo heeft de Amerikaanse nieuwszender CNN bericht.

'Het technisch onderzoek heeft tot nu toe niets gevonden dat wijst op onwettige inmenging of een daad van terrorisme', zo citeert CNN hoofdonderzoeker Ayman al-Moekaddam van het Egyptisch ministerie voor de Burgerluchtvaart. 'Het onderzoek loopt door.'

De Russische Federale Veiligheidsdienst (FSB) meldde eerder dat er explosieven gevonden zijn in het vliegtuig dat op 31 oktober neerstortte in de Sinaïwoestijn. Bij de crash kwamen 224 mensen om het leven. Het grootste deel van de passagiers waren Russen.

Vergeldingsactie

Onmiddellijk na de crash zei de Egyptische tak van Islamitische Staat (IS) op Twitter verantwoordelijk te zijn voor het neerhalen van het toestel. 'De soldaten van het kalifaat zijn erin geslaagd om een Russisch vliegtuig neer te halen met meer dan 220 kruisvaarders aan boord die allen zijn gedood', luidde het in de verklaring van IS. De aanval was volgens IS een vergeldingsactie 'voor de tientallen personen die dagelijks omkomen bij de bombardementen' door Russische vliegtuigen in Syrië.

Aanvankelijk wees zowel Egypte als Rusland die these af. (AVE)

Onze partners