Crash MH17 is gevolg van massale explosie en decompressie door raketinslag

28/07/14 om 16:33 - Bijgewerkt om 16:33

Het onderzoek naar de zwarte dozen van het Maleisische toestel dat onderweg van Amsterdam naar Kuala Lumpur neerstortte, bevestigt dat er een raket op is afgevuurd.

Crash MH17 is gevolg van massale explosie en decompressie door raketinslag

© Reuters

"Experts van de onderzoekscommissie hebben ons geïnformeerd dat de zwarte dozen de oorzaak van de vernietiging van het toestel hebben uitgewezen. Het was het gevolg van een massale explosie en decompressie als gevolg van fragmentatie en een exploderende raket", aldus luitenant-kolonel Andrej Lysenko van de Oekraïense veiligheidsraad. De Amerikaanse zender CBS meldde zaterdag hetzelfde op basis van een anonieme Europese bron rond het onderzoek.

De Boeing 777 vloog met 298 mensen aan boord boven het oosten van Oekraïne waar wordt gevochten tussen regeringstroepen en separatisten. Een woordvoerder van de Onderzoeksraad voor Veiligheid zegt nog niets over de informatie die de zwarte dozen hebben opgeleverd. "Wij willen die informatie in samenhang met andere informatie die het onderzoek oplevert, beoordelen. We brengen niet steeds delen ervan naar buiten. Dat is de reden dat we nog geen commentaar geven op de informatie van de zwarte dozen." De raad heeft vorige week wel laten weten dat de data van de twee zwarte dozen van het neergestorte toestel van Malaysia Airlines bruikbaar waren voor onderzoek.

'Oorlogsmisdaad'

De crash van het toestel van Malaysia Airlines kan ondertussen een 'oorlogsmisdaad' betekenen. Dat verklaarde de hoge commissaris van de Verenigde Naties voor de mensenrechten, Navi Pillay. "Alles zal gedaan worden" zodat de verantwoordelijken voor het drama, "wie ze ook zijn, voor het gerecht gebracht worden", aldus nog Pillay. Ze benadrukte nog de nood aan een "snel, minutieus, efficiënt en onafhankelijk onderzoek". Volgens Pillay zijn sinds midden april 1.129 doden gevallen en 3.442 gewonden in het conflict. (TE)

Lees meer over:

Onze partners