Crash A320: ‘Persoonlijkheid van copiloot is niet de enige piste’

© AFP

Er is nog altijd ‘geen bijzonder element’ in het leven van de copiloot, zoals een relatiebreuk of een professioneel probleem, dat een opzettelijke crash zou kunnen verklaren. Onderzoekers sluiten een ‘onvrijwillige fout of een technisch mankement’ dan ook niet uit.

De persoonlijkheid van de copiloot, die ervan verdacht wordt bewust het vliegtuig van Germanwings te hebben doen neerstorten in de Franse Alpen, is een “ernstige piste”, “maar niet de enige”. Dat verklaarde een Franse onderzoeker in Düsseldorf zaterdag.

“Er zijn verschillende elementen die ons toelaten op die piste verder te gaan, die een belangrijke piste is, maar niet de enige”, verklaarde generaal Jean-Pierre Michel, onderdirecteur van de gerechtelijke politie bij de gendarmerie. Hij sluit een “onvrijwillige fout of een technisch mankement” niet uit.

Michel voegde er nog aan toe dat in dit stadium van het onderzoek er nog altijd “geen bijzonder element” is in het leven van de copiloot, zoals een relatiebreuk of een professioneel probleem, dat een opzettelijke crash zou kunnen verklaren.

In mediaberichten wordt gewezen op mogelijke psychiatrische problemen bij de copiloot. Die zou vermoedelijk vrijwillig de Airbus A320 van Germanwings in de Franse Alpen hebben doen neerstorten. Bij de crash kwamen alle 150 inzittenden om het leven.

Tweede zwarte doos

“We zullen proberen te begrijpen wat in zijn leven hem er toe zou hebben kunnen brengen om tot die daad over te gaan”, aldus nog de onderzoeker.

Hij wees nog op het belang van de tweede zwarte doos, die op de plaats van de crash in de Franse Alpen gezocht wordt. Die kan meer details bieden over de laatste momenten van de vlucht en of er nu sprake was van een “vrijwillige actie, een onvrijwillige fout of een technisch mankement”. Eerder deze week was al het lege omhulsel van de tweede zwarte doos aangetroffen.

Michel maakt deel uit van een delegatie van drie Franse onderzoekers, die in Düsseldorf zijn ingezet om met de Duitse autoriteiten samen te werken. (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content