Coulibaly ontmoette even president Sarkozy

10/01/15 om 01:45 - Bijgewerkt om 01:56

Amedy Coulibaly, de 33-jarige man die verdacht wordt van moord op een agente en van het doodschieten van 4 gijzelaars in een joodse supermarkt, bracht het grootste deel van zijn volwassen leven in de gevangenis door. In 2009 sprak hij even met president Sarkozy.

Coulibaly ontmoette even president Sarkozy

Coulibaly, zoals hij in de krant Le Parisien werd geportretteerd in juli 2009 © /

Hij werd geboren in Grigny, op twintig kilometer van Parijs, als zevende kind in een huishouden met tien. Hij groeide op in een achterstandsbuurt, met 40 procent werkloosheid. Na school belandde hij in de criminaliteit. Hij werd voor een zware overval tot 6 jaar veroordeeld.

Volgens materiaal dat Le Monde wist te verzamelen ging hij na zijn straf met een leercontract bij Coca-Cola werken, waar hij een jaar aan de slag bleef.

Net voor dat contract afliep, in 2009, ontmoette hij, als een van tien jongeren, toenmalig president Sarkozy tijdens diens werkbezoek aan Grigny.

De krant Le Parisien noteerde: "De jongeman lijkt eerder onder de indruk. 'Dit doet me plezier. Ik weet niet wat ik hem ga zeggen. Ik ga beginnen met Bonjour'." Zijn contract bij Coca-Cola zou een maand later aflopen, aldus de krant, en hij hoopte op ander werk.

Dat kwam er niet echt. Er volgde nog wat interimarbeid.

Takfir

Volgens Le Monde had hij tegen dan 8 veroordelingen op zak, onder meer wegens zware diefstal, en handel in of doorverkopen van drugs.

Meer en meer kwam hij in contact met salafisten.

In 2010 signaleerde een rapport van de anti-terreurdienst SDAT hem, nog altijd volgens Le Monde, bij de Takfir-beweging, een sekte binnen het salafisme. De leider, de Frans-Algerijn Djamel Beghal, is een bekend ronselaar van gelovigen die later terreurdaden plegen.

Op dat moment kwam ook Chérif Kouachi, de jongste van de twee broers die verdacht worden van de aanslag op Charlie Hebdo, naar de vergadering. Ook de partner van Coulibaly, Hayat Boumeddiene, en die van Kouachi woonden sommige bijeenkomsten bij. Soms reisden ze samen naar Cantal, waar Beghal verbleef.

De anti-terreurdienst ging ervan uit dat ze plannen beraamden om een veroordeelde terrorist, Smaïn Aït Ali Belkacem, te bevrijden. Coulibaly, zoals Beghal, werd opgepakt. Coulibaly kwam in de lente van 2014 weer vrij.

(RR)

Lees meer over:

Onze partners