Costa Concordia aan het schuiven, zoektocht stilgelegd

20/01/12 om 10:18 - Bijgewerkt om 10:18

Het vastgelopen schip voor de kust van het Italiaanse eiland Giglio is vrijdag opnieuw gaan bewegen.

Costa Concordia aan het schuiven, zoektocht stilgelegd

© Reuters

De zoektocht naar vermisten op het cruiseschip is bijgevolg stilgelegd. Dat meldt de Italiaanse marine. "Het schip is instabiel. De duikers kunnen hun werkzaamheden niet voortzetten", luidt het.

De zoektocht lag woensdag ook al bijna de hele dag stil omdat het schip aan het schuiven gegaan was. Donderdag was het voor de duikers dan weer lastig vanwege het slechte weer.

Brandstof
Naast de zoektocht naar de zowat 20 vermisten, begint het Nederlandse bergingsbedrijf Smit binnenkort met het wegpompen van de 2.300 ton brandstof uit de Costa Concordia.

De 290 meter lange Costa Concordia verongelukte vrijdagavond vlakbij het eiland Isola del Giglio voor de kust van Toscane. Het schip raakte daar een rots. Door de aanvaring ontstond een scheur in de romp van tientallen meters lang, waarna het schip water maakte en kapseisde.

Tot nog toe werden al elf lichamen geborgen, een twintigtal passagiers en bemanningsleden wordt nog steeds vermist. Volgens de Italiaanse regering zijn nog 22 mensen vermist, andere bronnen hebben over 20 tot 27.

De verwarring over het aantal vermisten is mogelijk ook te verklaren door een gewoonte van officieren om af en toe familieleden of vrienden uit te nodigen aan boord zonder ze officieel in de passagierslijsten op te nemen. (Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners