Corruptieschandaal in Turkije: premier Erdogan vervangt 10 ministers

26/12/13 om 06:55 - Bijgewerkt om 06:55

De Turkse premier Recep Tayyip Erdogan heeft een grote herschikking van zijn regering aangekondigd. Tien van de 26 ministers worden vervangen.

Corruptieschandaal in Turkije: premier Erdogan vervangt 10 ministers

De Turkse premier Recep Tayyip Erdogan © REUTERS

Onder anderen de ministers van Binnenlandse Zaken, Economie en Milieu zijn vervangen. Zij deden woensdag een stap opzij nadat ze in opspraak waren gekomen in een groot corruptieschandaal. Ook de minister van Europese Zaken Egemen Bagis is bedankt voor bewezen diensten. Ook zijn naam werd genoemd in het schandaal.

De zonen van de ministers van Binnenlandse Zaken en Economie die vervangen zijn, zitten vast. De zoon van de voormalige milieuminister werd na zijn arrestatie op 17 december onder voorwaarden vrijgelaten.

'Internationaal complot' Het corruptieschandaal heeft Turkije al meer dan een week in zijn greep. Bij het onderzoek gaat het er onder meer om of tegen de betaling van smeergeld sancties tegen Iran omzeild werden en illegale bouwvergunningen werden toegekend.

Intussen ex-minister van Milieu Erdogan Bayraktar riep Erdogan woensdag op ook de eer aan zichzelf te houden. De Turkse premier spreekt zelf van een internationaal complot met aan de basis moslimprediker Fetullah Gülen. (Belga/KVDA)

Lees meer over:

Onze partners