Corruptie leidde mee tot scheepsramp in Zuid-Korea

08/07/14 om 21:53 - Bijgewerkt om 21:53

Corruptie en nalatigheid van Zuid-Koreaanse ambtenaren is medeverantwoordelijk voor de scheepsramp die in april meer dan 300 doden maakte voor de kust van het land.

Corruptie leidde mee tot scheepsramp in Zuid-Korea

April 2014: de Zuid-Koreaanse maritieme politie zoekt naar overlevenden nabij de vergane ferry Sewol. © REUTERS

Dat heeft een voorlopig onderzoek van het Zuid-Koreaans Rekenhof uitgewezen, melden de lokale media. Bij de ramp met de veerboot Sewol op 16 april in het zuidwesten van Korea kwamen ruim 300 mensen om het leven, vooral schoolkinderen op uitstap.

Het Rekenhof heeft in de marge van zijn onderzoek bij ministeries en andere diensten en organisaties de namen van elf ambtenaren op verdenking van corruptie aan het Openbaar Ministerie overgemaakt. "De bevoegde diensten keurden de verbouwing van het schip op basis van vervalste gegevens goed", citeerde The Korea Times uit het rapport van het Rekenhof. De veiligheidscontroles waren bovendien ontoereikend. De veerboot verliet de haven voor het ongeval duidelijk overladen.

Volgens het rapport hadden de havenautoriteiten in Inchon de vaarlicentie in maart 2013 voor de omgebouwde ferry zonder voldoende controle toegekend. De verbouwing van het schip door de rederij Sewol om meer passagierscapaciteit te verwerven, was bovendien illegaal. (Belga/TV)

Lees meer over:

Onze partners