Corruptie in Oost-Europa: EU staat machteloos

21/06/13 om 11:16 - Bijgewerkt om 11:16

Na aanhoudend straatprotest in Bulgarije is de omstreden benoeming van de chef van de veiligheidsdiensten ingetrokken. Corruptieschandalen blijven schering en inslag in de voormalige Sovjetlanden.

Corruptie in Oost-Europa: EU staat machteloos

© Reuters

In verschillende Bulgaarse steden kwamen demonstranten voor de zevende dag op rij op straat om het ontslag van de regering te eisen.

De betogers hebben hun eerste slag thuisgehaald. De benoeming van de nieuwe chef van de veiligheid (DANS) Deljan Peevski is geannuleerd, maar ondertussen blijven de protesten doorgaan.

De regering van Oresjarski is in mei aangetreden. Eerder dit jaar trad de centrumrechtse premier Bojko Borisov af na grote protesten tegen corruptie en bezuinigingen.

Erfenis van het communisme

Niet alleen in Bulgarije, ook in andere Oost en Centraal-Europese landen viert corruptie nog steeds hoog tij. Het is een erfenis van het communisme toen corruptie en misdaad een belangrijk onderdeel vormden van de maatschappij.

In Tsjechië trad Petr Necas deze maand af als premier. Hij was getroffen door het grootste corruptieschandaal uit de recente geschiedenis van zijn land. Zijn vrouwelijke kabinetschef werd ervan beschuldigd dat zij de militaire inlichtingendienst had opgedragen drie personen, onder wie Necas' echtgenote, te bespioneren.

Sloveense oud-premier Janez Jan¨a, werd door een rechtbank in Ljubljana veroordeeld tot twee jaar gevangenisstraf. Hij wordt verdacht van het aannemen van smeergeld bij de aankoop van Finse pantservoertuigen.

In het toekomstige EU- land Kroatië zit oud-premier Ivo Sanader in de cel op de uitkomst van zijn processen te wachten. Er hangt hem meer dan tien jaar gevangenisstraf boven het hoofd.

Brussel heeft geen stok achter de deur

Voor Brussel is het erg moeilijk om in te grijpen. Zolang er geen Europees geld mee gemoeid is of de EU geen concrete bewijzen heeft, staat ze machteloos. Eenmaal de landen toegetreden zijn tot het clubje van de EU heeft de Unie geen stok meer achter de deur. Het enige dreigement is de blokkering van de toetreding tot de Schengenzone. Voorlopig zonder veel succes.

Onze partners