'Copiloot heeft vliegtuig moedwillig laten neerstorten' (procureur)

26/03/15 om 13:05 - Bijgewerkt om 13:42

De meest plausibele verklaring voor de crash van de Airbus A320 van Germanwings in de Franse Alpen, op basis van de gegevens die de onderzoekers hebben 48 uur na de crash, is dat de copiloot de piloot uit de cockpit buitengesloten heeft en het toestel moedwillig heeft laten neerstorten.

'Copiloot heeft vliegtuig moedwillig laten neerstorten' (procureur)

© AFP

Dat zegt de procureur van Marseille donderdag tijdens een persconferentie.

Pas in de laatste momenten voor de crash is geroep te horen van de passagiers. De bemanning en de buitengesloten piloot hebben tijdens de laatste minuten voor de crash op de cockpitdeur gebonkt.

De piloot zou naar het toilet gegaan zijn, waarna de copiloot hem niet meer in de cockpit binnengelaten heeft. Het vliegtuig vloog toen op automatische piloot. Tijdens de eerste twintig minuten van de vlucht was er een normale dialoog tussen piloot en copiloot. Na het buitensluiten van de piloot uit cockpit heeft de copiloot een knop geactiveerd die het vliegtuig een daling heeft laten inzetten.

Tijdens die daling is een normale ademhaling te horen van de copiloot in de cockpit, maar de man heeft geen woord meer gezegd. Er is niet gereageerd op de oproepen van de luchtverkeersleiders en er is ook geen noodoproep uitgestuurd.

28-jarige Duitser

De copiloot, Andreas Lubitz, is een 28-jarige Duitser die over alle brevetten beschikte om het toestel te kunnen besturen. De gerechtelijke autoriteiten gaan momenteel zijn achtergrond en privéleven na. Volgens de procureur zijn er geen aanwijzingen dat de man een terroristische daad wilde uitvoeren.

Omdat de crash een moedwillige daad van de copiloot betreft, is het onderzoek er niet langer een van onvrijwillige doodslag, aldus de magistraat.

(Belga/TE)

.

Lees meer over:

Onze partners