'Cop killer' Dorner omsingeld door Californische politie

13/02/13 om 01:57 - Bijgewerkt om 01:57

In Californië heeft de politie de vakantiewoning bestormd waar de van meervoudige moord verdachte, voortvluchtige ex-flik Christopher Dorner in het nauw gedreven werd na een dodelijke schietpartij.

'Cop killer' Dorner omsingeld door Californische politie

© Reuters

Hoe de bestorming is afgelopen, is voorlopig niet duidelijk. Op de rechstreekse televisiebeelden van CNN en andere Amerikaanse nieuwszenders is brand te zien in het huisje waar Dorner zich al een hele middag verscholen hield. Naar verluidt gebruikte de politie traangas- en flashbang-granaten.

Honderden kogels
Andrew Smith, de woordvoerder van de politie van Los Angeles, het korps waar Dorner agent was, waarschuwde eerder op de dag dat de autoiriteiten niet helemaal zeker waren dat Dorner in het huis zat. "Het is waarschijnlijk dat hij het is, maar we weten het niet zeker."

De huidge situatie ontstond toen de politie in San Bernardino County, waar White Bear ligt, een melding kreeg van een gestolen voortuig. Dat werd aangetroffen met achter het stuur een man die voldeed aan de beschrijving van Christopher Dorner.

Die vluchtte de bossen in, waarna een vuurgevecht volgde. Daarbij werden volgens CNN "honderden kogels" afgevuurd. Dorner is een ex-militair. Hij zou goed getriand zijn in het gebruik van vuurwapens. Hoeveel wapens hij bij zich heeft, is onbekend.

Gijzelaars

Twee politieagenten werden gewond bij de schietpartij. Beiden werden per helikopter naar een ziekenhuis overgebracht. Eén van hen overleed aan zijn verwondingen.

Dorner brak binnen in een weekendhuisje. Mogelijk gijzelde hij daar een koppel, maar zekerheid betaat daar niet over. Volgens sommige mediaverslagen zou één van zijn gijzelaars ontkomen zijn.

De politie sloot de omgeving hermetisch af. Alle wagens die in de buurt kwamen werden doorzocht.

Wraakactie
De politie zocht al sinds vorige week in de regio naar de voortvluchtige ex-collega, nadat diens uitgebrande wagen in de bergen rond het skistation was teruggevonden. Dorner zou een wraakactie zijn opgestart tegen de politie van Los Angeles (LAPD), na zijn volgens hem onterechte ontslag in 2008.

In een op het internet gepubliceerd manifest bedreigde hij meerdere agenten. Hij wordt beschuldigd van de moord op een agent en moordpoging op drie andere agenten. Hij zou vorige week ook een koppel hebben doodgeschoten, onder wie de dochter van de politieman die het beroep van Donner tegen zijn ontslag uit het politiekorps van Los Angeles heeft behandeld. (Belga/TV)

Onze partners