Controversiële wetten die macht Poetin vergroten goedgekeurd

18/07/12 om 16:58 - Bijgewerkt om 16:58

Het Russische Hogerhuis van het parlement heeft controversiële wetten goedgekeurd, die volgens mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch de vrije meningsuiting nog meer aan banden leggen.

Controversiële wetten die macht Poetin vergroten goedgekeurd

© Reuters

De beslissing van het Hogerhuis zorgt voor drastisch hogere boetes voor laster en smaad. Ook moeten niet-gouvernementele organisaties met buitenlandse financiële steun zich registreren als "buitenlandse agent" en kunnen websites sneller geblokkeerd worden, aldus persagentschap Interfax.

Human Rights Watch: 'Serieuze inbreuk op vrije meningsuiting'

Volgens regimetegenstanders krijgt president Vladimir Poetin dankzij de wetten meer macht om zijn critici de mond te snoeren. De krant Novye Izvestia uitte kritiek op de Staatsdoema, het Lagerhuis van het parlement, die de wetten vorige week al goedkeurde. Volgens de krant gaat het om de meest drastische beperking van de democratische vrijheid sinds de Sovjet-Unie in elkaar stuikte.

Mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW) is ook niet te spreken over de nieuwe wetten. "Dit is opnieuw een serieuze inbreuk op de vrije meningsuiting", klinkt het. "We roepen president Poetin op om de wet niet te tekenen."

Human Rights Watch: 'Kremlin doet inspanningen Medvedev teniet'

HRW betreurt het dat de Russische regering de inspanningen van voormalig president Medvedev teniet doet. Medvedev verzachtte de wetgeving omtrent smaad en maakte er een louter administratieve overtreding van. Die aanpassing kon op algemene goedkeuring rekenen bij de Europese Raad.

"Ongelooflijk dat we nog geen half jaar terug Rusland feliciteerden voor zijn inspanning om de vrije meningsuiting te beschermen", zegt Tanya Lokshina, onderzoekster bij de organisatie. "Het lijkt alsof het Kremlin de eerste twee maanden van Poetins presidentschap gebruikt heeft om de quasi-liberalisering door Medvedev teniet te doen."

Zware boetes

De nieuwe wet voorziet geen celstraffen, maar wel zware boetes. Smaad door media kan bestraft worden met boetes tot 50.000 euro. Indien iemand valselijk beschuldigd wordt van een zwaar misdrijf, loopt de boete op tot meer dan 125.000 euro. "Deze boetes kunnen kleinere mediakanalen beslist verstikken en lijken vooral bedoeld om de zelfcensuur bij media te versterken", zegt Lokshina.

Speciaal artikel voor smaad jegens publieke figuren

Een speciaal artikel voorziet ook straffen voor smaad jegens "rechters, advocaten, openbare aanklagers en officieren van de ordediensten". De boetes daarvoor lopen op tot 50.000 euro. "Dit is eveneens een inbreuk op Ruslands verplichtingen omtrent mensenrechten. De drempel voor kritiek op publieke figuren ligt hoger dan die voor kritiek op gewone individuen", vindt HRW.

"De vrijheid om kritiek te geven op publieke figuren en om hun eventuele wandaden publiek te maken, is essentieel voor het publieke debat", aldus Lokshina. (Belga/GM)

Onze partners