Controversiële Keystone XL-oliepijpleiding komt dichterbij

31/01/14 om 22:32 - Bijgewerkt om 22:32

Controversiële Keystone XL-oliepijpleiding komt dichterbij

Amerikanen betogen tegen de Keystone XL-pijplijn in San Francisco. © REUTERS

Volgens een nieuw milieu-effectenrapport van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken zal de Keystone XL-pijpleiding geen grote verhoging van de CO2-uitstoot tot gevolg hebben omdat de teerzandvelden in de Canadese provincie Alberta ook zonder deze pijplijn ontwikkeld zullen worden.

De pijpleiding moet de olie uit Canada naar raffinaderijen in het zuiden van de VS transporteren. Met het project is 5,4 miljard dollar (4 miljard euro) gemoeid. De strekking van het rapport komt overeen met een voorlopige studie van de overheid vorig jaar.

Klimaatrisico

Klimaatactivisten zijn bijzonder zwaar gekant tegen Keystone XL. Zij werpen op dat met olie uit teerzand meer CO2-uitstoot gepaard gaat dan met andere aardolie. Met de teerzanden in de Canadese provincie Alberta zou ook één van de laatste grote, zo goed als onontgonnen olievoorraden ontsloten worden. De milieuactivisten zijn ervan overuigd dat dat funest zou zijn voor het klimaat. Een ander bezwaar is dat de olie die door de pijpleiding zou stromen zwaarder is en moeilijker op te ruimen als er lekken komen.

Laatste woord nog niet gesproken

President Barack Obama heeft gezegd het project niet te zullen goedkeuren als de pijpleiding zou bijdragen tot meer CO2-uitstoot. Het goedkeuringsproces voor Keystone duurt al ruim vijf jaar. Het MER van Buitenlandse Zaken is niet het eindpunt. Ook een reeks andere departementen, waaronder Milieu en Defensie, moeten hun advies nog leveren. Vervolgens is het laatste woord aan de persident.(Belga/TV)

Onze partners