Consortium 12-12 lanceert nationale oproep 'S.O.S. NEPAL'

27/04/15 om 18:07 - Bijgewerkt om 18:07

Zes ngo's bundelen de krachten om geld in te zamelen voor Nepal, een van de armste landen ter wereld.

Consortium 12-12 lanceert nationale oproep 'S.O.S. NEPAL'

© Reuters

Het Consortium 12-12, dat bestaat uit de humanitaire organisaties UNICEF België, Oxfam, Plan België, Handicap International, Caritas en Dokters van de Wereld, lanceert de nationale steunoproep "S.O.S. NEPAL" om "zoveel en zo goed mogelijk slachtoffers van de aardbeving helpen". "Met deze gezamenlijke actie willen zes grote humanitaire organisaties in België fondsen inzamelen, met zo weinig mogelijk kosten", zo klinkt het.

Nepal behoort tot de armste landen in de wereld en doet beroep op internationale hulp en expertise. Daarom bundelen de zes ngo's nogmaals de krachten. "De dringende hulpverlening moet onder andere instaan voor onderdak, zuiver water, gezondheidszorg, sanitaire voorzieningen, hygiënekits, voedingsproducten en tegelijk ook kinderopvang, noodscholen en veilige ruimtes, revalidatiecentra, psychologische bijstand... Het lijkt eenvoudig, maar de obstakels, vooral in berggebied, zijn enorm", zegt Erik Todts, directeur van het consortium 12-12. "Communicatiekanalen werden vernietigd of zijn onbestaande", zegt Todts nog.

"De hulporganisaties hebben vooral geld nodig om deze crisis van grote omvang aan te pakken. Voor de aankoop en levering van noodhulp, het ruimen van puin (via cash for work), het versterken van de lokale hulpteams en om mensen te helpen om hun lot opnieuw in handen te nemen. Dat alles heeft een prijs en iedereen kan bijdragen."

Het Consortium lanceerde al oproepen voor talrijke humanitaire organisaties sinds 1984. De laatste oproepen waren voor de slachtoffers van de tyfoon Haiyan op de Filipijnen en van de slachtoffers van de oorlog in Syrië. (Belga/TE)

Giften zijn welkom op het rekeningnummer BE19 0000 0000 1212 van het Consortium 12-12, 1210 Brussel. Giften vanaf 40 euro geven recht op een fiscaal attest voor belastingsaftrek.

Lees meer over:

Onze partners