Conservatieve partij van Sarkozy heet voortaan 'Les Républicains'

05/05/15 om 21:22 - Bijgewerkt om 21:21

De Franse conservatieve partij rond ex-president Nicolas Sarkozy heet binnenkort niet langer UMP, maar Les Républicains.

Conservatieve partij van Sarkozy heet voortaan 'Les Républicains'

Nicolas Sarkozy © BELGAIMAGE

De Franse oppositie rond ex-president Nicolas Sarkozy zal voortaan met een nieuwe naam naar de kiezersgunst dingen. De conservatieve UMP-partij zal binnenkort "Les Républicains" heten. Dat heeft het bestuur in Parijs beslist en werd door partijwoordvoerster Isabelle Le Callennec op Twitter bevestigd.

De leden kunnen straks op het internet over de nieuwe naam stemmen en op een partijdag eind mei zal de nieuwe stichting dan in kannen en kruiken gegoten worden.

Presidentsverkiezingen 2017

De UMP ("Union pour un Mouvement Populaire") is in 2002 ontstaan door een samengaan van verschillende conservatieve en centrumpartijen. De naamsverandering moet ook een nieuwe start symboliseren en de partij voor de komende presidentsverkiezingen van 2017 van het gewicht van verschillende schandalen bevrijden.

Partijvoorzitter Sarkozy wordt de ambitie toegedicht om opnieuw te kandideren voor het presidentschap. Dan moet hij het wel halen van de voormalige premier Alain Juppé, die zijn kandidatuur al heeft aangekondigd. (Belga/AVE)

Lees meer over:

Onze partners