Connecticut: Pro-wapensenator wil nu strengere regels

18/12/12 om 00:13 - Bijgewerkt om 00:13

De schietpartij in Connecticut lijkt voor beweging te zorgen in het vuurwapendebat in de VS. Joe Manchin, een senator die bekendstaat als wapenfanaat, wil nu toch praten over beperkingen op vuurwapenbezit.

Connecticut: Pro-wapensenator wil nu strengere regels

© Reuters

Manchin, een Democraat uit West-Virginia, maakte zijn bocht op de linkse nieuwszender MSNBC. "Ik ken niemand in de sport- of jachtwereld die erop uit trekt met een aanvalswapen", zei hij. "Ik ken niemand die een lader met dertig patronen nodig heeft om te gaan jagen." Hij wil nu een debat wil waarbij "alles op tafel ligt."

Manchin is zelf een groot jager en heeft als politicus een A-beoordeling van de National Rifle Association (NRA). Dat betekent dat hij steeds in de lijn van de wapenlobby gestemd heeft. In en beruchte campagnespot een paar jaar terug gebruikte hij een vuurwapen om een milieuwet aan flarden te schieten.

De NRA zelf houdt zich na het bloedbad in Connecticut opvallend stil. Een officiële reactie op het bloedbad is er niet. Op de Twitter heeft de NRA sinds vrijdag niks meer van zich laten horen. De Facebookpagina van de organisatie is zelfs gedeactiveerd.

Grootste schok sinds 9/11

"We kunnen dit niet langer tolereren", zei VS-president Barack Obama op een herdenkingsdienst voor de 26 slachtoffers in Newtown. "We moeten meer doen. We moeten veranderen. We moeten meer actie ondernemen om dit probleem aan te pakken."

Witte Huis-woordvoerder Jay Carney gaf aan dat de president stappen zal zetten om de wapenwetten te verstrengen. Vermoedelijk zal dat al snel gebeuren. "Hij heeft niet gezegd over maanden of jaren", zei Carney. "Hij had het over de komende weken."

In Amerika is de schok over de slachtpartij waarbij twintig kinderen werden vermoord bijzonder groot. Heel wat mensen spreken over de grootste nationale schok sinds 9/11.

Republikeinen op de vlakte

Als Obama het wapendebat, waaraan al jaren iemand (hijzelf incluis) zijn vingers wil branden, in gang wil krijgen, lijkt dit het beste moment. Vraag is hoeveel steun hij zal krijgen in het Congres.

De Republikeinen, traditioneel de belangenbehartigers van de wapenlobby in Washington, houden zich voorlopig op de vlakte. Maar Joe Manchin is niet de enige conservatieve Democraat die de laatste dagen haast letterlijk het geweer van schouder veranderd heeft. Ook Congresman John Yarmuth uit Kentucky wil een debat.

"Ik ben de voorbije zes jaar grotendeels stil geweest over het onderwerp vuurwapengeweld", schreef hij in een opiniestuk. "Daar voel ik me nu net zo slecht over als ik me voel voor de families die zoveel verloren zijn."

Senator Mark Warner uit Virginia noemde de schietpartij in Connecticut een 'game changer'. Ook hij is een eerder conservatieve Democraat, heeft een A-rating van de NRA en komt uit een zuiders staat waar veel kiezer op hun recht om wapens te bezitten staan.

Niets te verliezen

De Democratische senator Dianne Feinstein kondigde aan dat ze op de eerste zittingsdag van het nieuwe Congres in 2013 een wetsvoorstel zal indienen om semiautomatische aanvalswapens te verbieden. Zij komt uit het progressieve Californië en heeft dus niks te vrezen van de wapenlobby.

Binnen de Democratische achterban gaan er ondertussen stemmen op die zeggen dat de macht van de NRA overschat wordt. NRA-sympathisanten zouden sowieso niet op Democraten stemmen, redeneert men. Daarom heeft de partij niets te verliezen door tegen de wapenlobby in te gaan.

Ook John Yarmuth, die in principe kwetsbaar is in het conservatieve Kentucky, is het daarmee eens. "De National Rifle Association heeft ongeziene miljoenen uitgegeven om onze burgers en politici angst aan te jagen", zei hij in zijn mededeling. "Ik geloof dat het veel rationeler is om bang te zijn van vuurwapens dan van de ingebeelde macht van de NRA." (TV)

Onze partners