Congreslid Weiner stapt op na Twitterschandaal

© Reuters

Het Democratische Congreslid Anthony Weiner kwam in opspraak door ontuchtige foto’s die hij via het internet naar vrouwen stuurde.

Het Democratische Congreslid Anthony Weiner doet afstand van zijn zetel in het Huis van Afgevaardigden. De man kwam in opspraak door ontuchtige foto’s die hij via het internet naar vrouwen stuurde.
Weiner bevestigde op een persconferentie in Brooklyn, New York, dat hij opstapt. “Ik kondig vandaag mijn ontslag aan. Mijn collega’s kunnen dus weer aan het werk en mijn buren kunnen een nieuwe afgevaardigde kiezen.” Weiner deed een mededeling en weigerde te antwoorden op vragen van journalisten.

Nog voor de persconferentie haalde The New York Times als reden voor zijn beslissing de toenemende druk van partijgenoten aan. Onder meer president Barack Obama zei dat hij vindt dat Weiner zou moeten opstappen. Ook Nancy Pelosi, fractieleidster van de Democraten in het Huis van Afgevaardigden zou op hem hebben ingepraat.

Onderbroek
Het schandaal barstte een tweetal weken geleden los toen Weiner op Twitter een foto plaatste van zijn geslacht in erectie in een onderbroek. In eerste instantie zei Weiner dat zijn account gehackt was. Later gaf hij toe dat dit niet klopte, en dat hij in paniek was geraakt.

Weiner kwam helemaal onder druk te staan toen pornoster Ginger Lee bekendmaakte dat hij haar gevraagd had om te liegen over hoe ze zich online met elkaar gedroegen.

EchtgenoteVolgens de NYT is Weiner tot het besef gekomen dat hij niet langer kon aanblijven, na lange gesprekken met zijn zwangere echtgenote Huma Abedin. Die was dinsdag weer thuisgekomen na in het buitenland te hebben gereisd met haar baas, minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton.

Tijdens de persconferentie waarin hij zijn ontslag aankondigde, had Weiner woorden van dank voor zijn echtgenote. “Zij heeft me tijdens deze moeilijke periode bijgestaan.”

Kandidaat-burgemeester
Donderdag zouden de Democratische leiders zich over Weiner beraden, terwijl de ethische commissie van het Huis formeel een onderzoek naar het gedrag van het Congreslid heeft opgestart. Dat zou uiteindelijk zelfs tot zijn uitzetting uit het Huis kunnen leiden.

Het was algemeen verwacht dat Weiner zich in 2013 kandidaat zou stellen voor het burgemeesterschap van New York. (Belga/KVDA/EE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content