Congolese oppositie vreest voor 'trucs van Kabila om langer aan de macht te blijven'

02/01/15 om 17:50 - Bijgewerkt om 17:50

De twee belangrijkste oppositiepartijen van Congo stellen dat huidig president Joseph Kabila van plan is om ook na 2016 nog aan de macht te blijven, hoewel dat volgens de grondwet niet mogelijk is. Ze vrezen onder meer dat de aangekondigde volkstelling zal worden aangewend om de verkiezingen uit te stellen.

Congolese oppositie vreest voor 'trucs van Kabila om langer aan de macht te blijven'

© REUTERS

Onder meer oppositieleider Vital Kamerhe, voorzitter van UNC (Union pour la Nation congolaise), verzet zich tegen de beslissing om een volkstelling te houden. Hij vreest dat op die manier de weg wordt vrijgemaakt voor een uitstel van de verkiezingen, wat Kabila zou toelaten om langer dan voorzien in het zadel te blijven.

"Het is een truc voor het 'verschuiven' van de electorale kalender, en dat is onaanvaardbaar", zo zegt hij in een reactie aan het Franse persbureau AFP. "Omdat ze er rekening mee hielden dat de internationale gemeenschap niets wilde weten van een grondwetswijziging, hebben ze andere strategieën opgestart voor het overschrijden van de termijn" van 2016, zegt ook Augustin Kabuya, woordvoerder van de belangrijkste oppositiepartij UDPS (Union pour la Démocratie et le Progrès social).

Joseph Kabila is al aan de macht sinds 2001, toen hij zijn vermoorde vader Laurent-Désiré opvolgde. In 2006 werd Kabila junior, na de eerste "democratische verkiezingen" in het land sinds de onafhankelijkheid, tot president verkozen. In 2011 werd hij voor een nieuwe ambtstermijn van vijf jaar verkozen.

De uitslag van die stembusgang werd evenwel door de meerderheid van de oppositie gecontesteerd. Ook vanuit internationale hoek klonk toen kritiek over het verkiezingsverloop.

In de Congolese grondwet wordt het aantal ambtstermijnen van de president tot twee beperkt, waardoor Kabila na 2016 dus niet meer aan de macht zou kunnen blijven. President Kabila had op 15 december aan het parlement verklaard dat de volkstelling "noodzakelijk is voor het goede verloop van het electoraal proces". (Belga/JH)

Lees meer over:

Onze partners