Congolese oppositie verenigt zich tegen Kabila

10/06/16 om 02:59 - Bijgewerkt om 03:05

Een groot deel van de Congolese oppositie gaat verenigd de strijd aan met president Joseph Kabila. Dat is het voornaamste resultaat van een twee dagen durende conferentie van oppositie en middenveld, in een vijfsterrenhotel in het Waals-Brabantse Genval. "We zijn helemaal klaar voor de overwinning", zei initiatiefnemer Etienne Tshisekedi.

Congolese oppositie verenigt zich tegen Kabila

Etienne Tshisekedi © BELGA

Samen gaan de aanwezige oppositiepartijen ijveren voor presidentsverkiezingen voor eind dit jaar, zoals de grondwet voorschrijft. Het moeizaam bereikte akkoord omvat ook een dialoog, ondersteund door de internationale gemeenschap, die die verkiezingen alsnog mogelijk moet maken. De voorwaarden voor die dialoog vormden het heetste hangijzer. Eerder had Kabila zelf al opgeroepen tot een dialoog om de organisatie van die verkiezingen te bespreken, maar het is tot nu altijd bij die oproep gebleven.

De oppositie wil nu zelf een dialoog organiseren die de financiering, de definitieve kalender en het up-to-date brengen van de kieslijsten regelt, en dat allemaal snel. "Daarom moet zo snel mogelijk contact opgenomen worden met alle betrokken partijen, zodat oppositie en regime aan tafel kunnen gaan", aldus de vrijdag ondertekende engagementsverklaring. "Dat moet gebeuren voor de al eerder door de Afrikaanse Unie aangestelde facilitator Edem Kodjo en een panel samengesteld uit leden van de internationale gemeenschap."

De afgelopen maanden kantte zo goed als de hele oppositie zich tegen de door Kabila voorgestelde dialoog, omdat ze er een manoeuvre in zagen van Kabila om langer aan de macht te kunnen blijven. Kabila zou eind dit jaar moeten aftreden.

'Kabila wegsturen'

Behalve een oproep aan de internationale gemeenschap om een rol te spelen, vragen de conferentiedeelnemers de Congolese bevolking ook de "algemene mobilisatie" en zich klaar te houden om de grondwet te verdedigen.

De in Genval verzamelde oppositie kondigde ook een nieuw platform aan, le Rassemblement. Dat orgaan zal een raad der wijzen omvatten, samengesteld uit leden van de verschillende groepen en voorgezeten door Etienne Tshisekedi. Een eerste vergadering van die raad volgt vrijdag al.

Sinds woensdag vergaderden ruim een honderdtal vertegenwoordigers van de oppositie in Genval, op uitnodiging van Tshisekedi, al jarenlang een van de kopstukken van de oppositie. In zijn openingstoespraak, woensdagavond, pleitte Tshisekedi voor eenheid onder de oppostie om Kabila "weg te sturen". Het lijkt er nu op dat hij alvast geslaagd is in die zelden vertoonde eenheid binnen de Congolese oppositie.

'Verenigd maar niet unaniem'

Na de presidentsverkiezingen van 2011 was te horen dat verdeeldheid onder de oppositie tot de winst van Kabila had geleid. Of dat betekent dat Tshisekedi de presidentskandidaat van de oppositie wordt, is nog niet beslist. De man, 83 jaar intussen, nam donderdagavond slechts kort het woord. Woensdagavond klonk zijn stem zwak. "Het is ook nog te vroeg om één iemand aan te duiden", klonk het donderdagnamiddag nog bij de voorzitter van een van de grotere partijen. "We zijn verenigd, maar dat betekent nog geen unanimiteit."

Volgens de aanwezigen tekende 90 procent van de oppositie present in Genval. Vital Kamerhe, een ander kopstuk, kwam niet opdagen, maar de secretaris-generaal en verschillende andere vertegenwoordigers van zijn partij waren wel in Genval. In de wandelgangen is te horen dat Kamerhe, door afwezig te blijven, zichzelf geïsoleerd heeft.

(Belga/RR)

Onze partners