Congolese ngo's vrezen dat ontvoerde mensenrechtenactivist is vermoord

27/08/10 om 20:01 - Bijgewerkt om 20:01

Sylvestre Bwira, een mensenrechtenactivist uit Oost-Congo aan wie Knack in maart nog een uitgebreide reportage wijdde, werd dinsdag gekidnapt. Plaatselijke ngo's vrezen nu voor zijn leven.

Sylvestre Bwira, een mensenrechtenactivist uit Oost-Congo aan wie Knack in maart nog een uitgebreide reportage wijdde, werd dinsdag gekidnapt. Plaatselijke ngo's vrezen nu voor zijn leven.

Gewapende mannen ontvoerden op dinsdag 24 augustus de Congolese mensenrechtenactivist Sylvestre Bwira nabij Goma. De mannen, die volgens getuigen legeruniformen droegen, namen hem mee in hun jeep. Sindsdien werd geen nieuws meer vernomen.

Volgens de Société Civile van Masisi, waarvan hij voorzitter was, ontving Bwira doodsbedreigingen sinds hij een open brief aan president Joseph Kabila publiceerde.

Daarin stelde hij de veelvuldige mensenrechtenschendingen door militairen aan de kaak en vroeg hij aan Kabila om de CNDP, het rebellenleger van Laurent Nkunda, uit Masisi weg te halen.

De CNDP had in Masisi een parallel bestuur geïnstalleerd en werd door Bwira van geweld tegen de burgerbevolking beschuldigd.

Ondergedoken

Bwira leefde volgens zijn collega's al meerdere weken ondergedoken in Goma. 'We zijn ongerust en vrezen dat hij vermoord zou kunnen zijn', verklaarde Thomas D'acquin Muiti, interimvoorzitter van de Société Civile van Noord-Kivu, donderdag aan het Franse persagentschap AFP.

Bwira's ouders en broers werden in 1997 voor zijn ogen doodgeslagen door soldaten van de de AFDL, een rebellenbeweging die destijds Mobutu Sese Seko van de macht verdreef.

Bwira beëindigde daarop meteen zijn seminaristenopleiding en sloot zich aan bij een lokale mensenrechtenorganisatie. Daarna richtte hij verschillende eigen ngo's op, waaronder Sape, een vereniging die zich inzet voor het behoud van de ecosystemen.

Nog geen drie maanden geleden werd een van de belangrijkste mensenrechtenactivisten van Congo, Floribert Chebeya, dood teruggevonden in zijn auto nabij de hoofdstad Kinshasa, kort nadat hij door de politie was ondervraagd. Zijn dood wordt nog altijd onderzocht.

(GME)

Lees meer over:

Onze partners