Congo: Rebellengroep M23 legt de wapens neer

13/12/13 om 03:47 - Bijgewerkt om 03:48

De Congolese regering en de rebellen van de M23-beweging hebben donderdag een punt gezet achter hun gewapend conflict in het oosten van Congo. M23 wordt ontbonden.

Congo: Rebellengroep M23 legt de wapens neer

Congolese soldaten in de regio Rushuru, die voorheen door M23 gecontroleerd werd. © REUTERS

Dat heeft de president van Oeganda, Yoweri Museveni, bekendgemaakt. Volgens een woordvoerder van de Congolese regering is er geen sprake van een echt akkoord, maar van twee afzonderlijke verklaringen. Volgens Kinshasa engageert M23 zich om de gewapende rebellie te staken, en voorziet het document in de ontbinding van M23 als gewapende groepering. De Congolese regering belooft dan weer om de demobilisatie, de ontwapening en de herklassering van de rebellen te faciliteren.

Muiterij

Kinshasa belooft ook een wetsvoorstel in te dienen dat voorziet in amnestiemaatregelen, maar oorlogsmisdaden, misdaden tegen de mensheid en andere zware inbreuken op de mensenrechten zouden daar niet onder vallen.

Het regeringsleger had een maand eerder, met steun van VN-troepen, de M23-rebellen al militair op de knieën gekregen. De rebellen namen een deel in van de provincie Noord-Kivu. De beweging was ontstaan uit een muiterij van tutsi-soldaten, die eerder waren geïntegreerd in het Congolese leger.

Geen vrede

Het einde van de rebellie betekent niet dat de bevolking van Noord-Kivu op vrede kan rekenen. Meerdere zones in het oosten van Congo ontsnappen immers nog altijd aan de controle van de Congolese regering. (Belga/TV)

Lees meer over:

Onze partners