Confronterende video: 'Hoe de overheid ons oorlog voorspiegelt versus de realiteit'

23/01/16 om 15:42 - Bijgewerkt om 15:43

'Er zijn officiële beelden en er is de realiteit', met deze video vraagt de ngo Reporters zonder Grenzen aandacht voor 'zij die hun leven riskeren om de waarheid te vertellen.'

Confronterende video: 'Hoe de overheid ons oorlog voorspiegelt versus de realiteit'

Reporters zonder grenzen © Reporters without Borders

Toen de Turkse stad Istanbul op 12 januari getroffen werd door een terreuraanval, verbood de overheid de media onmiddellijk om over de ontploffing te berichten. Een verbod waar, gelukkig, weinig gehoor aan werd geheven.

Een recent rapport van de Europese Commissie kaartte eerder aan dat Turkse journalisten het hard te verduren hebben. Zo deed de Turkse politie de afgelopen jaren verschillende invallen bij regeringskritische mediaberijven en bloggers.

Volgens de ngo Reporters zonder Grenzen is Turkije 'helaas' geen uniek geval. 'De persvrijheid krijgt overal rake klappen. In 2015 zijn wereldwijd 67 journalisten gestorven bij de uitoefening van hun beroep.' De meest dodelijke landen waren Syrië en Irak, met telkens minstens negen doden. Als ook de 43 verdachte overlijdens worden meegeteld, dan telt de Reporters zonder Grenzen 110 vermoorde journalisten. Daarnaast stierven ook 27 burgerjournalisten (bloggers) en zeven mediamedewerkers.

Om aandacht te blijven vragen voor correcte berichtgeving en de vrijheid van journalisten, zet de ngo geregeld campagnes op touw. In 2016 doet ze dat door een confronterende video de wereld in te sturen over oorlogscorrespondenten.Er zijn officiële beelden en er is de realiteit.... (AVE)

Onze partners