Conflict in Mali jaagt 130.000 mensen op de vlucht

24/02/12 om 16:47 - Bijgewerkt om 16:47

Er is dringend nood aan humanitaire hulp, waarschuwt de Verenigde Naties (VN).

Conflict in Mali jaagt 130.000 mensen op de vlucht

© AFP

Al bijna 130.000 mensen zijn moeten vluchten voor gevechten tussen Toerag-rebellen en regeringstroepen in het Noord-Afrikaanse land Mali. Er is dringend nood aan humanitaire hulp, waarschuwt de Verenigde Naties (VN).

Er zijn minstens 60.000 binnenlandse vluchtelingen en nog eens 69.000 mensen zijn gevlucht naar de buurlanden Mauritanië, Niger en Burkina Faso. Het conflict heeft ook al aan tientallen mensen het leven gekost.

Bij een luchtaanval van het leger op een Toeareg-kamp in het noorden van Mali zijn vandaag nog minstens tien gewonden gevallen, voornamelijk vrouwen en kinderen. Een jong meisje stierf aan haar verwondingen, zo deelt Artsen zonder Grenzen (AzG) mee.

Rebellen willen autonomie Het conflict laaide een maand geleden op. Midden januari begonnen de Toeareg hun grootste offensief sinds 2009. De rebellen strijden voor autonomie in het noorden van het land. Tot hen behoren naast de Nationale Beweging voor de Bevrijding van de Azawad (MNLA) ook de Toeareg die in Libië aan de zijde van de troepen van de vermoorde kolonel Muammar Khaddafi vochten en nu naar Mali zijn teruggekeerd.

Zowel de rebellen als de regeringstroepen berichten steeds over militaire successen. Mensenrechtenorganisaties hebben al opgeroepen om geen burgerdoelwitten aan te vallen. (KVDA)

Lees meer over:

Onze partners