Commissievoorzitter Juncker roept op tot "ordentelijke procedures" op Balkanroute

25/10/15 om 07:06 - Bijgewerkt om 07:06

Jean-Claude Juncker, de voorzitter van de Europese Commissie, heeft de Balkanlanden opgeroepen tot een betere behandeling van de tienduizenden doorreizende vluchtelingen. "De staten langs de westelijke Balkanroute moeten ordentelijke procedures en omstandigheden waarborgen", zo deelde hij mee aan het Duitse blad Bild am Sonntag.

Commissievoorzitter Juncker roept op tot "ordentelijke procedures" op Balkanroute

© AFP

"Elke dag telt. Anders zien we binnenkort families omkomen in de koude rivieren op de Balkan." Juncker maakte ook duidelijk dat iedereen zich aan de "spelregels" moet houden.

Hij benadrukte voorts dat Europa zijn buitengrenzen beter zal beschermen. "De bedoeling is om de migratiestroom te vertragen en onze buitengrenzen onder controle te krijgen. We moeten ook duidelijk maken dat mensen die geen bescherming zoeken, niet het recht hebben om toegang tot de EU te krijgen."

Zondag vindt in Brussel een Europese minitop over de vluchtelingencrisis plaats. Verschillende Europese staats- en regeringsleiders zullen samen met de leiders van Albanië, Macedonië en Servië overleg plegen over een zestienpuntenplan van de Europese Commissie. (Belga/NSK)

Onze partners