Colosseum wordt nieuwe Toren van Pisa

01/08/12 om 17:02 - Bijgewerkt om 17:02

Het Colosseum in Rome is al 40,6 centimeter in de grond gezakt. Een barst in de onderliggende betonplaat is wellicht de oorzaak.

Colosseum wordt nieuwe Toren van Pisa

© AFP

Er schort wat aan de Italiaanse toeristische trekpleisters. Na het zinkende Venetië en de scheefzakking van de Toren van Pisa, kunnen we nu ook spreken van een kantelend Colosseum. De zuidelijke flank van het Romeins amfitheater is maar liefst 40,6 centimeter in de grond gezakt.

Kantelmoment voor het Colosseum

De beheerders van het Colosseum ontdekten de verzakking vorig jaar en besloten het 2.000 jaar oude gebouw aan een onderzoek te onderwerpen. De Sapienza Universiteit van Rome werd met de opdracht belast en hoopt een remedie te vinden.

De oorzaak van de inzakking zou een gebarsten onderliggende betonplaat kunnen zijn. Dat meldde professor Giorgio Monti aan het persagentschap Reuters. Als dat zo is, zal de fundering gestabiliseerd moeten worden om verdere kanteling te voorkomen. Wellicht betekent dat een voorlopige sluiting van het Colosseum.

Het onderzoek van de Sapienza Universiteit wil ook het effect van het drukke verkeer nabij het Colosseum onderzoeken.

Restauratie Colosseum

Ondertussen gaat de geplande restauratie, de eerste in 70 jaar, in december alvast van start. Naast het opschonen van de toeristische trekpleister zullen ook enkele nieuwe plekken worden klaargemaakt om opengesteld te worden aan het nieuwsgierige publiek. (SVL)

Lees meer over:

Onze partners